Ljubičasto za retke bolesti: Beograd obeležava Svetski dan hereditarnog angioedema

Danas, 16. maja, obeležava se Svetski dan hereditarnog angioedema (HAE), retke bolesti koja izaziva čestu pojavu teških otoka koji mogu zahvatiti bilo koji deo tela, pa i unutrašnje organe, a nastaju zbog urođenog nedostatka jednog proteina u krvi – C1 inhibitora. Bez pravovremene dijagnoze i odgovarajuće terapije, smrtnost od HAE dostiže i 30 odsto.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 16.05.2020.

09:32

Ljubičasto za retke bolesti: Beograd obeležava Svetski dan hereditarnog angioedema
Foto: Branko Starèeviæ

S obzirom na to da pacijenti koji boluju od ove bolesti godinama zbog svojih simptoma godinama ostaju neprepoznati i neadekvatno se leče od alergije, astme, upale slepog creva i sličnog, udruženja širom sveta obeležavaju 16. maj kako bi se podigla svest o ovom oboljenju u javnosti, kako opštoj, tako i stručnoj.

Tim povodom će 16. maja Avalski toranj, Narodna skupština, palata Albanija, most na Adi, most Gazela, Brankov most i Novi železnički most biti osvetljeni ljubičastim svetlom.

Prema podacima udruženja HAE Srbija, u našoj zemlji su evidentirana 92 pacijenta, a bar još upola toliko osoba s hereditarnim angioedemom i dalje živi bez dijagnoze.

Od 2017. godine, zahvaljujući Fondu za retke bolesti, lekovi za HAE postali su prvi put dostupni i pacijentima u Srbiji.

Šefica Kabineta za imunološku dijagnostiku KC Niš dr Dušanka Marković i članica Komisije za lečenje urođenih bolesti metabolizma RFZO ističe da je najvažnije da se terapija kod pacijenata s HAE primeni bez odlaganja - odmah kada pacijent oseti da se prvi simptomi pojavljuju.

Zbog toga je, rekla je dr Marković, sledeći korak u lečenju HAE decentralizacija primene lekova kako bi svaki pacijent što pre imao dostupnu terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: