SZO: "Koronavirus možda nikada neće nestati. Posledica je globalna kriza mentalnog zdravlja"

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da koronavirus možda "nikada neće nestati" i upozorava na globalnu krizu mentalnog zdravlja koja je posledica pandemije koronavirusa, prenosi Gardijan.

Zdravlje

Izvor: Gardijan

Četvrtak, 14.05.2020.

11:50

Default images
Foto: depositphotos/shok-design

"Važno je da to objasnimo javnosti. Koronavirus može postati još jedan u nizu endemičnih virusa, a možda ovaj virus nikada neće nestati”, rekao je direktor odeljenja za vanredne situacije u SZO Majkl Rajan na konferenciji za medije u Ženevi.

Takođe, izveštaj odeljenja za mentalno zdravlje pri Ujedinjenim nacijama ukazao je na globalnu krizu mentalnog zdravlja, kao posledicu pandemije koronavirusa.

"Izolacija, strah, neizvesnost, ekonomska previranja su neki od razloga koji mogu izazvati psihološke probleme", rekla je direktorka odeljenja za mentalne bolesti u UN Devora Kesl.

U narednom periodu će doći do porasta mentalnih oboljenja kod dece, mladih i zdravstvenih radnika, smatra dr Kesl.

"Ova kriza je ozbiljno uticala na mentalno zdravlje čitavog društva i tom problemu se pod hitno mora pristupiti", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: