Niška kompanija počinje proizvodnju testova na koronavirus: Testiraće 30 pacijenata odjednom VIDEO

Niška kompanija Neomedika uskoro počinje proizvodnju testova na novi koronavirus, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2020.

11:11

Niška kompanija počinje proizvodnju testova na koronavirus: Testiraće 30 pacijenata odjednom VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Biće to prva firma u Srbiji, ali i regionu koja pravi ove testove, što će nam znatno umanjiti troškove jer smo ih do sada uvozili iz Kine.

"Testovi su kvantitativni, mi detektujemo antitela, baziran je na Eliza metodi. Ovi testovi su dobri, recimo, za davoce krvne plazme i kad vakcina bude puštena da saznamo nivo antitela kako se vakcina samoprimila kod osobe koja ju je primila", otkriva za TV Prvu generalni direktor i vlasnik Neomedike Saša Tričković.

Jedan kartridž ide na jedan test i to na jednog pacijenta. Kartridž sadrži sve reagense potrebne za izvođenje jednog testa, dovoljno je, kako kaže Tričković, dodati serum ili plazmu pacijenta, staviti je u aparat, pritisnuti dugme i aparat odradi sve sam.

"Aparat ima kapacitete za 30 kertridža, to znači da se 30 pacijenata može testirati istovremeno. Vreme izvođenja testa je oko sat i po", dodaje Tričković.

Prema njegovim rečima, Fond za inovacionu delatnost je Neomediku prepoznao u ovom projektu, jer oni već četvrtu godinu proizvode testove za mnoge viruse, hormone, tumorske markere i sada već i test za kovid 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: