Dr Krstev: Kako su Francuzi došli do rezultata kad znamo da pušačima virus lakše prodire u pluća?

Francuski naučnici veruju da bi nikotin mogao da spreči zarazu koronavirusom. Studija koju su obavili u jednoj velikoj bolnici sugeriše da su pušači manje izloženi riziku od kovida 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 24.04.2020.

12:19

Dr Krstev: Kako su Francuzi došli do rezultata kad znamo da pušačima virus lakše prodire u pluća?
Foto: Printskrin/TV Prva

Dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, jedna je od onih koji su veoma skeptični po pitanju pomenute studije.

"Teško je reći kako su ti stručnjaci došli do tog zaključka. Svi ostali na koje se oslanjamo - SZO, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Amerike, Nacionalni instituti za zdravlje, evropske organizacije, svi upozoravaju od početka ove epidemije kako je pušenje štetno i dovodi do toga da imamo veći broj težih kliničkih slika zbog toga. Pušenje dovodi do oštećenja pluća, prema tome dejstvo virusa je svakako olakšano time", rekla je dr Krstev za TV Prvu.

Podsetila je na podatak da se sa svakom popušenom cigaretom oslobodi 7500 hemijskih materija, od čega je 40 kancerogenih!

"Jedno istraživanje nije dovoljno da možemo da kažemo da nikotin ima protektivno dejstvo na ovaj virus. Ujedno ovo je jedinstvena prilika za pušače da prestanu da puše, nikako obrnuto", istakla je dr Krstev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: