Odobreno devet ruskih vakcina na listu potencijalnih lekova protiv kovida 19

Pored toga, kompanija BIOKAD predstavila je dve vakcine – živu vakcinu, napravljenu na bazi oslabljene osnove virusa gripa i inkapsuliranu u liposoima mRNK.

Zdravlje

Izvor: B92, Sputnjik

Petak, 24.04.2020.

10:49

Odobreno devet ruskih vakcina na listu potencijalnih lekova protiv kovida 19
Foto:depositphotos/belchonock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uvrstila je devet ruskih vakcina, koje se trenutno nalaze u fazi razvoja, na listu potencijalnih lekova protiv kovida 19, prenosi Sputnjik.

Među njima je šest lekova, koje razvija Državni naučni centar za virologiju i biotehnologiju „Vektor“. Novosibirski naučnici u Centru razvijaju lekove na bazi vakcine protiv virusa ebola, virusa malih boginja, influence A i vezikularnog stomatitisa.

Naučno-istraživački institut iz Sankt Peterburga razvio je preparat zasnovan na rekombinantnom proteinu i nanočesticama.

Saglasno aktuelnom spisku vakcina protiv kovida-19, koji je SZO objavila 23. aprila 2020. godine, u svetu se razvijaju 83 leka protiv te bolesti, od kojih je 77 u fazi pretkliničkih testiranja, a šest prolazi klinička testiranja na ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: