Nikotin leči koronavirus? Naučnici čekaju zeleno svetlo za testiranje

Francuski naučnici planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju koronavirus i zdravstvenim radnicima na "prvoj borbenoj liniji", nakon što je studija pokazala da pušači mogu biti mnogo manje izloženi riziku od zaraze virusom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/VitalikRatdko
Ilustracija: Depositphotos/VitalikRatdko

Studija u velikoj pariskoj bolnici sugeriše da supstance u duvanu - možda nikotin - potencijalno mogu sprečavati pacijente koji puše da dobiju kovid 19, piše Gardijan.

Klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje francuskih zdravstvenih vlasti. Naučnici su, ipak, insistirali da ne podstiču stanovništvo na pušenje, koje nosi druge potencijalno fatalne rizike po zdravlje i ubija 50 odsto pušača.

Iako nikotin možda može zaštititi one koji ga konzumiraju od virusa, pušači koji se zaraze često razvijaju ozbiljnije simptome zbog toksičnog dejstva duvanskog dima na pluća, kažu oni.

Tim u bolnici Piti-Salpetrijer ispitivao je 480 pacijenata koji su bili pozitivni na virus, od kojih je 350 hospitalizovano, dok je ostatak sa manje ozbiljnim simptomima pušten kući.

Utvrđeno je da je od onih koji su primljeni u bolnicu, čija je starost 65 godina, samo 4,4 odsto bili pušači. Među onima koji su pušteni kući, sa prosečnom starošću od 44 godine, pušilo je 5,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu