Lek remdesivir pokazao potencijal protiv kovida 19

''Pacijenti oboleli od kovida 9 koji dobijaju eksperimentalni lek pod nazivom remdesivir oporavljaju se brzo, a većina njih odlazi kući.''

Zdravlje

Izvor: B92, CNN

Petak, 17.04.2020.

11:25

Lek remdesivir pokazao potencijal protiv kovida 19
Foto:depositphotos/kostomarova

‘’Svi pacijenti koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju leka imali su teške respiratorne simptome i temperaturu, ali mogli su da napuste bolnicu posle manje od nedelju dana lečenja’’, prenosi CNN.

"Najbolja vest je da je većina naših pacijenata već otpuštena, što je sjajno", rekla je dr Ketlin Mulan, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Čikagu, koja vodi kliničko ispitivanje.

Ne postoji odobrena terapija za kovid 19, koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku pneumoniju i akutni respiratorni distres sindrom. Ali nacionalni instituti za zdravlje organizuju ispitivanja na nekoliko lekova i drugih lečenja, među kojima je i remdesivir. Lek je testiran protiv ebole sa malim uspehom, ali više studija na životinjama pokazalo je da lek može i da spreči i leči koronavirus, uključujući SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (respiratorni sindrom Bliskog istoka).

Još u februaru Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je remdesivir pokazao potencijal protiv kovida 19.

Prema rečima Ketlin Mulan, specijaliste zadužene za ovaj eksperiment, dva pacijenta su preminula, a velika većina je otpuštena iz bolnice.

Ispitivanja leka su takođe u toku u desetinama drugih kliničkih centara.

Kompanija Gilead, američka kompanija za biotehnologiju, sponzoriše testove na leku na 2.400 pacijenata sa teškim simptomima kovida 19 širom sveta. Takođe je lek testiran na 1.600 pacijenata sa umerenim simptomima u 169 bolnica i klinika širom sveta. Iz te kompanije su rekli da očekuju rezultate do kraja meseca.

"Ukupnost podataka treba analizirati da bi se izvukli zaključci iz testiranja. Trenutni izveštaji jesu ohrabrujući, ali za sada ne pružaju statističku snagu potrebnu za utvrđivanje profila sigurnosti i efikasnosti remdesivira kao leka za kovid 19'', prenosi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: