Zdravlje / Vesti 52

Američki lekari: Okretanje obolelih od koronavirusa na stomak spasava živote

Američki lekari otkrili su da ukoliko se oboleli od koronavirusa okrenu na stomak, to može da im spase život, piše CNN dodajući da se na taj način povećava količina kiseonika u plućima pacijenata.

Izvor: Tanjug
Ilustracija: Depositphotos/18percentgrey

"Tako spasavamo živote, 100 odsto. To je tako jednostavno uraditi, a videli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata", kaže doktorka Mangala Narišman, direktorka odeljenja za teško obolele u mreži za zdravstvenu negu "Northwell Health", u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u Njujorku.

Kako objašnjava CNN, pacijenti koji su zaraženi koronavirusom često umiru od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje usled oštećenja parenhima pluća.

Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.

Pre sedam godina francuski doktori su objavili članak, koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru ako se okrenu na stomak.

Od tada, lekari u SAD okreću na stomak pacijente okačene na respiratore.

CNN navodi da su američki lekari tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Ajlendu i da je potom stopa zasićenosti kiseonikom porasla sa 85 na 98 odsto.

Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi lekari imali bolji pristup prednjoj strani tela i lakše mogli da im daju potrebne lekove.

Komentari 52
Čitajte
Pošalji komentar