Da li BSG vakcina štiti od koronavirusa?

Dejstvo BSG vakcine u zaštiti od korona virusa tek treba da se naučno proverava, kaže epidemiolog Predrag Kon povodom navoda da je smrtnost od kovida 19 manja u zemljama u kojima se sprovodi imunizacija tom vakcinom.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 10.04.2020.

17:37

Da li BSG vakcina štiti od koronavirusa?
Ilustracija/Foto: depositphoto/DragonImages

Kada je reč o vakcini koja se daje kao zaštita od tuberkuloze, Kon ističe da je još nejasno kako ona povećava ćelijski imunitet, ali je primetio da se koronavirus najviše raširio u zemljama u kojima se, kaže, decenijama ne sprovodi BSG vakcinacija.

"BSG vakcina se daje pacijentima sa karcinomom bešike, ali nikom nije jasno kako ona deluje, a deluje. Zapažanje o tome da li štiti od kovida 19 tek će morati naučno da se proverava", kazao je Kon novinarima na konferenciji o situaciji sa koronavirusom.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da se oboleli od koronavirusa u Srbiji leče po terapijskim protokolima koji se koriste svugde u svetu i dobijaju sve lekove za koje se pokazalo da imaju najbolje efekte u lečenju zaraženih.

"Izrađene su tačne procedure i klinički terapijski protokoli i u salglasnosti sa vodećim svetskim vodičima kada je u pitanju terapija za kovid 19", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: