Šta je najveća muka osoba s invaliditetom u vreme pandemije?

Posebno ranjiva kategorija u vreme epidemije koronavirusa jesu osobe sa invaliditetom.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2020.

15:42

Šta je najveća muka osoba s invaliditetom u vreme pandemije?
Foto: Printskrin/TV Prva

Većina osoba sa invaliditetom razume trenutnu situaciju, ali im vrlo teško pada izolacija i socijalno distanciranje. Najteže je osobama sa autizmom, kaže Momčilo Savić, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom "Pobednik" za TV Prvu.

"Treba dati posebnu dozvolu osobama s invaliditetom, posebno s autizmom, koji ne znaju pravila, vuku i maltretiraju svoje roditelje, jer ne znaju kako drugačije da izađu napolje. Najugroženiji su oni nepokretni, osobe u invalidskim kolicima", kaže Savić.

Usvojena je inicijativa poverenice za zaštitu ravnopravnosti za rešavanje kretanja personalnih asistenata osoba s invaliditetom i ovo posebno raduje sve osobe s invaliditetom u zemlji.

Ovo je pozdravio i Savić apelujući da treba omogućiti roditeljima starijim od 65 godina koji su zdravi da mogu da izvedu svoje dete (s invaliditetom) bar 200 metara od kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: