Počinje testiranje leka za kovid 19 u SAD

Kompanija Fudžifilm saopštila je da će početi sa kliničkim testiranjem antivirotika avigan u Sjedinjenim Državama za lečenje pacijenata obolelih od kovida 19, prenela je japanska agencija Kjodo.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/ 18percentgrey
Ilustracija/Foto: depositphoto/ 18percentgrey

Ovaj lek, koji je razvila kompanija Fudžifilm iz Japana i koji se koristi za lečenje gripa, efikasan je u lečenju kovida 19, kako pokazuju izveštaji iz Kine.

Iz kompanije je saopšteno da će klinička ispitivanja u SAD biti rađena na oko 50 pacijenata, a odvijaće se u saradnji sa nekoliko bolnica i univerziteta u ovoj zemlji.

Kliničko testiranje leka avigan za lečenje kovida 19 otpočelo je prošle nedelje u Japanu. Ukoliko bi se lek pokazao kao bezbedan i efikasan, japanska vlada mogla bi da odobri njegovu upotrebu za lečenje respiratorne bolesti izazvane koronavirusom u toku leta.

Japanska vlada zatražila je od Fudžifilma da poveća proizvodnju ovog leka usled porasta broja obolelih. Prema paketu mera ekonomske pomoći usvojenom u utorak vlada će izdvojiti 13,9 milijardi jena, odnosno 127 miliona dolara kako bi utrostručila nacionalne zalihe avigana koje bi bile dovoljne za lečenje dva miliona ljudi.

Mnoge strane vlade žele da nabave avigan. Japan planira da besplatno obezbedi lek za 20 zemalja sveta, kao i da donira milion dolara Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge za njegovu kupovinu i distribuiciju.

Iz kompanije Fudžifilm saopšteno je da će lek moći da se koristi samo kada japanska vlada tako odredi, odnosno onda kada se drugi antivirotici pokažu kao neefikasni u lečenju kovida 19. Dakle, lek će se proizvoditi i distribuirati samo na zahtev japanske vlade i neće biti slobodan na tržištu Japana, SAD, niti bilo koje druge zemlje, navodi se iz kompanije.

Lek avigan, poznat kao favipiravir, ne smeju da koriste trudnice niti žene koje planiraju trudnoću jer se sumnja da izaziva deformitete ploda.

strana 1 od 47 idi na stranu