Kad zaboli zub u doba korone: Hitni slučajevi i dva upitnika VIDEO

Stomatološka komora Srbije nema zakonsko pravo da naloži zatvaranje svih privatnih ordinacija, ali je apelovala da se primaju samo hitni slučajevi i uz poštovanje propisanih mera zaštite. Šta ako vas u vreme pandemije zaboli zub?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2020.

13:35

Kad zaboli zub u doba korone: Hitni slučajevi i dva upitnika VIDEO
Foto: Printskrin TV Prva

"Od početka uvođenja vanrednog stanja Stomatološki fakultet je prekinuo sa nastavnom delatnosti, ali je nastavio sa zdravstvenim delatnostima i po preporukama SZO i po preporukama našeg ministarstva smo organizovali hitnu stomatološku pomoć. Tako da nam svih sedam klinika rade hitne slučajeve", rekao je dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr Aleksa Marković gostujući u "150 minuta" na TV Prvoj.

Dr Marković je rekao da su od početka vanrednog stanja najopterećenije dve klinike - Klinika za oralnu hirurgiju i Klinika za bolesti zuba.

"U 99 odsto slučajeva nam se javljaju pacijenti sa hitnim stanjima, nemamo one koji dolaze da saniraju svoje zube zato što imaju višak vremena", dodao je on.

Na pitanje kakvu proveru pacijenata rade, dr Marković je odgovorio da im daju dva upitnika.

"Prvi je o opštem zdravstvenom stanju, koji smo imali i pre uvođenja vanrednog stanja, i dajemo upitnik sa par pitanja koji se odnosi na pandemiju - da li ima temperaturu, kašlje, kija, da li je bio na testitanju, ili da li je bio u bliskom kontaktu sa pacijentom koji je oboleo od koronavirusa ili da li je bio u inostranstvu", naveo je dr Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: