Pedijatar odgovara na pitanje da li treba da vakcinišete svoje dete u doba pandemije VIDEO

Ovih dana mnoge roditelje muči pitanje da li treba da vakcinišu decu i da li to smeju da odlože u vreme pandemije virusa covid-19.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Facebook
Foto: Printskrin/Facebook

Ovo se već odrazilo na to da se vakcinacija po domovima zdravlja obavlja sporijim tempom, a pedijatar dr Saša Milićević kaže za TV Prva da za to postoje tri razloga.

"Postoji mišljenje da se imunizacija u vanrednim uslovima ne obavlja. Međutim, SZO, naš Gradski zavod za javno zdravlje i Institut za javno zdravlje "Batut" poručuju da vakcinacija treba da se obavlja redovno i u vanrednim uslovima. Drugi razlog je taj što roditelji veruju da vakcina obara imunitet i postoji veća šansa da se dete zaradi koronavirusom".

Međutim, kako dodaje, nijedno ispitivanje to nije potvrdilo, vakcina ne obara imunitet već ga jača i ne utiče negativno osim što ima klasične indikacije i kontraindikacije.

Treći razlog ređe imunizacije je taj što roditelji veruju da će se zaraziti ili da će se njihovo dete zaraziti ako odu na vakcinaciju. To neće biti slučaj, ako kako kaže pedijatar, ono bude izolovano od bolesne dece, ali i od druge zdrave dece bude udaljen najmanje dva metra.

Takođe, napominje, da ako se vakcina odloži na nedelju, dve, da ništa trašno neće da se desi, ali da je važno da roditelj bude u kontaktu sa pedijatrom.

"Ako prođe više vremena od predviđenog roka za vakcinu, može dase izgubi ritam u vakcinaciji, a kasnije će da se napraviti gužva. Zato je važno da se redovni kalendar vakcinacije i sada ispopštuje", ističe dr Milićević.

strana 1 od 47 idi na stranu