Primeri na koje načine se brzo širi koronavirus

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je analizu prenosa kovida 19 u Singapuru, koja ukazuje koliko je ovaj virus opasan i kako se lako širi.

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/Cebas1
Foto:depositphotos/Cebas1

Za one kojima se ne čita ovaj dokument, redovni profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prehrambeno-biohemijskog fakulteta Gordan Lauc podelio ga je na svom profilu na Fejsbuku i izdvojio nekoliko zanimljivih primera, piše Sputnjik.

''Pacijent A5 je zaražen tako što je sedeo na istom mestu u crkvi na kom su prethodno sedeli pacijenti A1 i A2, koji u to vreme još nisu imali nikakve simptome“, jedan je od primera izdvojenih iz pomenutog dokumenta.

Takođe, spominje se i primer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40-60 ljudi.

''Ovaj SARS-Kov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i pre pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i slično - maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe, jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu“, poručuje profesor Lauc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu