Svi pričaju o pranju ruku, šta se dešava sa umivanjem?

U poslednje vreme se dosta govori o pranju ruku. Međutim, lice je najizloženije spoljašnjim agensima, pa bi na umivanje trebalo obavezno obratiti pažnju.

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/piotr_marcinski
Foto:depositphotos/piotr_marcinski

Donekle je opšte poznato pravilo da se lice umiva dva puta dnevno, ali ne pridržavaju se svi ovog pravila. Stručnjaci kažu da je to u redu, jer to zavisi od tipa kože i od toga da li ste se znojili i slično. S druge strane, neki odlaze u krajnosti – od onih koji se umivaju “samo za specijalne prilike” (da, postoje takve osobe), do onih koji se umivaju 5-6 puta dnevno.

Trenutna situacija nalaže da umivanje nikako ne preskačete. Zamislite scenario da neko zaražen koronavirusom kine u vašoj blizini i sitne kapljice završe na vašem licu – umivanje je sastavni deo održavanja higijene, piše Men's Health.

Ljudima koji imaju masniju kožu i probleme sa aknama preporučuje se da umivaju lice i u normalnim uslovima, kada nema pandemije, tri puta dnevno. Oni koji imaju suvu kožu – dva puta dnevno. Sada kada vlada opasnost od zaraze, ako ste boravili napolju, kada operete ruke, umijte i lice. Za pranje lica koristite blaga sredstva, jer umivanjem svakako otklanjate površinski sloj kože i deo prirodne masnoće koju koža proizvodi kako bi se zaštitila. Posle umivanja kožu zaštitite hidrantnom kremom, budući da je često pranje i umivanje isušuje, zbog čega nastaju i bore.

strana 1 od 47 idi na stranu