"Do septembra početak testiranja vakcine protiv koronavirusa na ljudima"

Kompanija Džonson i Džonson planira da počne testiranje eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa na ljudima do septembra i da je pripremi za upotrebu početkom 2021, saopštio je taj američki proizvođač lekova.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2020.

19:46

Depositphotos/Dragonmages

Kompanija je u januaru ove godine objavila da je počela da pravi potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa, koristeći iste tehnologije koje su koristili za svoju eksperimentalnu vakcinu protiv ebole, prenosi Rojters. Ovaj farmaceutski div je u saopštenju naveo da je uložio više od milijardu dolara, zajedno sa američkom Agencijom za napredna biomedicinska istraživanje i razvoj (BARDA), za sufinansiranje istraživačkog rada na vakcini, proširivši prethodnu saradnju sa tom agencijom. U toku su globalni napori da se napravi vakcina protiv virusa covid 19, koji je usmrtio više od 34.000 ljudi širom sveta, ali stručnjaci upozoravaju da će možda biti potrebno više od godinu dana da se vakcina pripremi. Jedan pacijent je početkom ovog meseca primio dozu vakcine kompanije Moderna u ranoj fazi ispitivanja, čime je ta firma preuzela čelnu poziciju u trci za razvoj vakcine protiv korone, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: