"Lepo vreme i izlasci su neprihvatljiv izazov" VIDEO

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović apelovala je danas na građane da vikend iskoriste za boravak u domovima sa porodicom, i bez suvišnih kontakata i komunikacije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen, Prva TV
Foto: printscreen, Prva TV

Jovanovićeva je za Prvu TV ocenila da su u postojećoj situaciji u vezi sa vkoronavirusom lepo vreme i izlasci neprihvatljiv izazov.

Kako kaže, broj inficiranih se povećava, pa je zato apelovala na primenu poznatih higijenskih i epidemioloških mera kako bi se suzbila infekcija i ocenila da su naredne nedelje ključne za Srbiju.

Podsetila je da su ključne mere pranje ruku, provetravanje prostora, smanjenje i obustava sve komunikacije osim porodične. Pored izbegavanja kontakata sa onima koji imaju temperature, kijaju i kašlju, naglasila je značja i izostanka kontakata sa svim drugima jer se ne zna da li neka osoba nosi virus ili ne.

Ona je naglasila i značaj strogog poštovanja preventivnih mera, jer je to doprinos našoj kolektivnoj zaštiti.

"Ne znamo da li neko kašlje i kija, a svako od njih može da zarazi dve-tri osobe, zato treba izbegavati ne samo okupljanje do pet ljudi, nego bilo kakvo okupljanje", poručila je ona.

Poredeći situaciju sa drugim zemljama, Jovanovićeva kaže da nema mesta panici, ali ima za veliku odgovornost i primenu svih mera.

"Potrebno je da svi zdravstveni radnici stalno apeluju na primenu mera koje su jednostavne, nisu lekovi, nego su pravila ponašanja koja nas štite", rekla je ona.

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

strana 1 od 34 idi na stranu