Vlada Srbije uspostavila jedinstveni kontakt-centar za koronavirus

Vlada Srbije uspostavila je jedinstveni kontakt-centar "COVID-19" na broju 19819.

Podeli
Foto: depositphotos, DuxX73
Foto: depositphotos, DuxX73

Pozivanjem ovog broja građani mogu dobiti savete i preporuke stručnjaka u borbi protiv koronavirusa, kao i uspostaviti kontakt s nadležnim stručnim službama u celoj državi.

Radno vreme operatera je svakim danom od 8 do 22 časa, dok će građani imati mogućnost da se 24 sata dnevno upoznaju sa informacijama u vezi sa virusom COVID-19, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Pozivanje kontakt-centra na broj 19819 je besplatno za korisnike svih mreža, bilo da se radi o fiksnim ili mobilnim operatorima.

Centar za pomoć starim licima

Vlada Srbije uspostavila je i jedinstveni kontakt-centar za pomoć starim licima na broju 19920.

Pozivanjem ovog broja građani se mogu obratiti za pomoć po pitanju namirnica, lekova i drugog u gradskim i opštinskim centrima u kojima se angažuju volonteri. Pozivanje kontakt-centra 19920 je besplatno za korisnike svih mreža, bilo da se radi o fiksnim ili mobilnim operatorima.

Vajber info-servis

U saradnji sa kompanijom Rakuten Viber CEE, Vlada je pokrenula na platformi Vajber automatski info-servis COVID-19 Info, kako bi građani dobili proverene informacije, važne novosti i odgovore na pitanja u vezi sa COVID-19.

Građani ovom servisu mogu da pristupe preko aplikacije Vajber ili linka na zvaničnom sajtu www.covid19.rs .

Dodatno, svi korisnici aplikacije će uskoro dobiti i posebnu poruku sa linkom za komunikaciju sa COVID-19 Info-servisom, gde izborom odgovora iz ponuđenih menija ili postavljanjem sopstvenih pitanja mogu dobiti informacije koje ih interesuju.

COVID-19 Info-servis će konstantno biti ažuriran i dopunjavan u skladu sa pitanjima koja građani budu postavljali.

Prijava volontera

Vlada je takođe uspostavila nacionalnu platformu za prijavu volontera na adresi www.budivolonter.gov.rs

Svi građani koji ne spadaju u rizičnu grupu i žele da pomognu našim najstarijim sugrađanima i drugim rizičnim grupama stanovništva mogu se prijaviti popunjavanjem prijave na sajtu www.budivolonter.gov.rs ili besplatnim pozivanjem kontakt-centra COVID-19 na broj 19819 svakim danom od 08 do 22 časa.

Nakon što nadležne službe odobre prijavu, volontere će pozvati gradski i opštinski centri sa detaljnim uputstvima i prvim zadacima.

Sve podnete prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri će se proveravati, sa ciljem da se spreči i najmanja zloupotreba. Platforma je realizovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kontakt-centar za republičke inspekcije

Danas je takođe počeo sa radom i Kontakt-centar za republičke inspekcije.

Građani i privreda od danas mogu da prijave nezakonito povećanje cena životnih namirnica, lekova, medicinskih sredstava i zaštitne opreme na broj 011/6350-322 ili putem sajta Inspektor.gov.rs.

Operateri će na raspolaganju biti od 9 do 16 časova, a van radnog vremena moguće je ostaviti prijavu kao govornu poruku.

Ovaj kontakt-centar pokrenula je Vlada u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarijom za IT i eUpravu, NALED-om i Jedinicom za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu