Apel stručnjaka: "Nikako ne uzimajte hlorokin na svoju ruku", Amerikanac umro zbog tog leka

Muškarac iz oblasti Feniksa je umro, a njegova supruga je u kritičnom stanju nakon što su uzimali hlorokin-fosfat u pokušaju da se sami izleče od koronavirusa, preneli su iz zdravstvenog centra "Baner helt".

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2020.

10:18

Apel stručnjaka:
Foto: depositphotos/sarymsakov

Hlorokin je kao mogući lek za covid-19 prvi pomenuo predsednik Donald Tramp, ali iz centra kažu i da se taj lek koristi kao "dodatak u akvarijumima za čišćenje rezervoara za ribu". Uprava za hranu i lekove je odobrila hlorokin za lečenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa, ali ga nije odobrila za lečenje koronavirusa.

Stručnjaci "Baner helta" naglasili su da "neprikladne lekove i proizvode za domaćinstvo ne treba uzimati za lečenje ili sprečavanje ovog virusa"

"S obzirom na neizvesnost oko COVID-19, razumemo da ljudi pokušavaju da pronađu nove načine da se izleče od virusa", ​​kaže doktor Danijel Bruks, medicinski direktor Centra za otrove i lekove.

Centar "Baner helt", sa sedištem u Arizoni, nije dao nikakve detalje o tome kako je par, u šezdesetim godinama, nabavio hlorokin ili koja ih je njihova bolnica lečila.

Međutim, u izveštaju stoji da je "u roku od trideset minuta od uzimanja leka par osetio trenutne negativne efekte zbog kojih su primljeni u najbližu bolnicu "Baner helta".

Tramp je izjavio da je hlorokin i hidroksihlorokvin dobar u borbi protiv covid-19. "HIDROKSICHLOROKUINE & AZITHROMICIN, u kombinaciji, imaju šansu da budu jedan od najvećih pronalazaka u istoriji medicine", tvitnuo je Tramp u subotu.

Neka rana istraživanja jesu pokazala da bi lek mogao da bude koristan u borbi protiv virusa. Međutim, Trampovi komentari naterali su zdravstvene radnike da upozore da je za to potrebno dodatno proučavanje.
Foto: depositphotos/AllaSerebrina
Apel RFZO-a: Ne uzimajte hlorokin na svoju ruku

U Srbiji ima dovoljno lekova za sve grupe pacijenata - hronične bolesnike, onkološke bolesnike, kaže direktorka RFZO Sanja Škodrić i apeluje na građane da ne koriste na svoju ruku lek hlorokin, jer nepravilno doziranje može izazvati ozbiljne posledice.

Ona je za TV Pink naglasila da su kineski stručnjaci preporučili hlorokin kao jedan od lekova koji pomaže kod infekcije novim koronavirusom, da njega ima u dovoljnim količinama i da građani ne treba da prave zalihe.

"Ono što moramo da upozorimo građane jeste da hlorokin nikako ne uzimaju na svoju ruku. To je lek koji se koristi i za lečenje malarije, reumatidnog artritisa, lupusa i doziranje nije isto za te bolesti i za infekciju COVID -19", naglasila je ona.

Upozorava da preterana količina leka može da izazove slepilo, kod hroničnih pacijenata insuficijenciju bubrega i oštećenja drugih organa.

"Takođe, molimo građane da ne kupuju lekove i stvaraju veštačke nestašice zato što ih obezbeđujemo u dovoljnim količinama", navela je ona i dodala da je preporuka kineskih stručnjaka da se osim hlorokina koristi i hidroksihlorokin koji se pokazao efikasnim u COVID infekciji.

Srbija, kako kaže, nabavlja taj lek i jedna fabrika u našoj zemlji treba da počne da ga proizvodi.

Napominje da se RFZO, od pojave infekcije COVID-19, organizovao tako da se obezbede dovoljne količine lekova za sve pacijente, da se nabavljaju lekovi po grupama - antibiotici, antipiretici.
Foto: depositphotos/dmbaker
Druge grupa lekova su lekovi koji su se pokazali da pomažu kod koronavirusa, kao što je hlorokin.

"Mi smo se spremili za sve moguće scenarije. Spremali smo se da infekcija traje mesec, tri, šest i na osnovu toga smo pravili analize i planove za količine lekova", naglasila je ona.

Vodilo se računa, kako je rekla, da se nabave dovoljne količine lekova za hronične bolesnike, za pacijente koji su na dijalizi, za onkološke pacijente, kao i decu sa retkim bolestima.

"Morali smo da vodimo računa da ne nestane terapija ni za jednu od ove grupe pacijenata. Vodili smo računa da imamo dovoljne količine lekova za pacijente na respiratoru", navela je ona.

Napominje da je Srbija počela proizvodnju natrijum-hipohlorida, dezinfekcionog sredstva za radne površine, podove, što je veoma važno za bolnice.

"Uspeli smo da proizvodimo 50.000 litara dnevno natrijum-hipohlorida i njegova distribucija ide odmah po prioritetnim ustanovama, kliničkim centrim i dva kliničko-bolnička centra gde se leče pacijenti zaraženi koronavirusom", naglasila je ona.

"Od sutra kreće distribucija alkohola (70 posto) u količini od 50.000 litara. To je veoma značajno, kao što je značajna proizvodnja maski u našim domaćim fabrikama", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: