Šta je ključno za dugovečnost? Ishrana, fizička aktivnost ili dobar san?

Dug i kvalitetan život je san gotovo svih ljudi, ali većina misli da to nije baš tako jednostavo kako zvuči.

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/VitalikRadko
Foto:depositphotos/VitalikRadko

Nova studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences sugeriše da te činjenice mogu biti važnije nego što mislimo.

Naime, tim istraživača pod vođstvom doktorke Lui Li sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrio je čvrstu povezanost između optimizma i dugovečnosti – odnosno života nakon 85. godine.

Istraživači su analizirali podatke iz dve prethodne američke studije – o zdravlju medicinskih sestara i o starenju veterana. Ukupno je bilo uključeno 69.744 žena i 1.429 muškaraca, piše BizLife.

Učesnici u obe studije ispunili su upitnike o proceni optimizma, a činioci poput starosti i smrtnosti su praćeni neprekidno od 1976. do 2014. godine. Osim toga, kao jedan od faktora uzeta je i istorija bolesti ispitanika, zatim, nivo obrazovanja, prihodi i etnička pripadnost.

Li i njen tim uporedili su podatke procene optimizma, starost i smrtnost učesnika, kao i dodatne medicinske, psihološke i demografske podatke.

Uspoređujući žene koje su postigle najbolji rezultat na lestvici optimizma s onima koje su postigle najlošiji, naučnici su otkrili da se radi o približno 15% razlike u dugovečnosti.

Sličan obrazac rezultata pronađen je i kod muškaraca. Izrazito optimistični muškarci živeli su otprilike 11% duže od pesimističnih muškaraca.

Zatim su naučnici potražili uzroke. Ispitane su dve mogućnosti. Jedna od mogućnosti, prema istraživačima, jeste ta da optimistični ljudi imaju tendenciju da žive zdravije i vode računa o svom zdravlju, što rezultira kvalitetnijim i dužim životom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu