U Srbiji godišnje oboli više od 300 mališana od neke vrste maligniteta VIDEO

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se sutra 15. februara, a u Srbiji se svake godine maligna bolest dijagnostikuje kod više od 300 dece i adolescenata.

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/megaflopp
Foto:depositphotos/megaflopp

Kao i u većini zemalja u razvoju, i u Srbiji gotovo dve trećine novoobolele dece (63,8 odsto) je uzrasta do 15 godina. Najčešće maligne bolesti u detinjstvu, ali i najčešći uzroci smrti su leukemija, tumori mozga i limfomi.
Ne ohrabruje činjenica da se u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, i dalje 80 odsto novotkrivenih slučajeva raka kod dece kasno otkrije kada je lečenje slabije ili bez efekta, a da 30 odsto dece do 16 godina umre u bolu i patnji.

Tim povodom su Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka postavili cilj da se do 2030. godine postigne eliminacija bola i patnje kod dece koja se bore protiv raka.

Takođe, postavljen je cilj da se preživljavanje deci sa bilo kojom dijagnozom raka u svetu poveća bar na 60 odsto i da se roditeljima olakša obezbeđivanje neophodne nege deci i u kućnim uslovima.

Gosti ''150 minuta'' bile su Tamara Klarić, iz Udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR i Bojana Mitić, koja je uspela da pobedi ovu opaku bolest još kao devojčica. Kod nje je borba trajala dve godine i ističe da je teška bila i sama resocijalizacija. “Imala sam rak krvi, razbolela sam se kad sam imala samo četiri godine I ne sećam se mnogih stvari, dok se neko seća, u tinejdžerskim danima, pa smatram da je meni možda bilo zbog toga lakše zbog toga. ”

Šta treba i šta mi kao društvo ili država možemo da preduzmemo kako bi deca koja se bore sa ovom opakom i teškom bolešću brže i bezbolnije ozdravila, poslušajte u video-prilogu

strana 1 od 28 idi na stranu