Biće testirano lečenje koronavirusa lekom protiv SARS-a i MERS-a

  • Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je kako je u Hubej prevezeno 1.500 stanovnika s tog područja koji su živeli u inostranstvu.

Izvor: Anadolija
Podeli
Foto: depositphotos/Giovanni_Cancemi
Foto: depositphotos/Giovanni_Cancemi

U Kini će, u okviru borbe protiv širenja novog tipa koronavirusa (2019-nCoV) biti sprovedena testiranja leka koji se ranije pokazao uspešnim protiv teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), prenosi agencija Anadolija.

Lokalni mediji javljaju da su Ministarstvo nauke i tehnologije Kine, Nacionalna zdravstvena komisija i Nacionalna uprava medicinskih proizvoda, odobrili klinička testiranja remdesivira, koji je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences.

Za klinička testiranja remdesivira, koji se pokazao uspešnim protiv SARS-a i MERS-a, s kojima koronavirus ima dosta sličnosti, kao i na testiranjima na životinjama, prijavila se 761 osoba.

Testiranja će biti sprovedena u Bolnici kinesko-japanskog prijateljstva, koja deluje u sklopu Kineske akademije za zdravstvene studije, te nekoliko bolnica u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je izbio koronavirus.

Transfer je obavljen uz koordinaciju mehanizama kineske Uprave za civilnu avijaciju, te Ministarstva spoljnih poslova uz angažman 12 avio-kompanija.

Od posledica zaraze koronavirusom u Kini su preminule 564 osobe. Do sada je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 28.018 pacijenata, dok su pod prismotrom 186.354 čoveka za koje se sumnja da nose opasni virus.

strana 1 od 25 idi na stranu