SAD zabranjuju ove elektronske cigarete

Najčešće koriste kartridže sa aromama, pokazali su poslednji rezultati Nacionalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima

Zdravlje

Izvor: N1

Petak, 17.01.2020.

15:57

Default images
Foto: depositphotos/narimbur

Prema odluci FDA, proizvođači koji u roku od 30 dana ne prekinu proizvodnju i prodaju aromatizovanih e-cigareta izlažu se riziku od prinudnih postupaka.

Nova odluka Američke agencije za hranu i lekove (FDA) ne odnosi se, međutim, na ukuse pravog duvana ili mentola, a u objašnjenju su navedeni savezni podaci po kojima je ''sklonost mladih prema e-cigaretama sa ukusom mentola i duvana mnogo manja nego prema onima sa aromom voća“.

Odluka je donesena nakon dugotrajnog procesa razmatranja, koji je inicirao američki predsednik Donald Tramp 11. septembra prošle godine, i najavio da će SAD zabraniti hiljade ukusa koji se koriste u e-cigaretama, kao meru u borbi protiv korišćenja e-cigareta među mladima.

"Smatramo da ova odluka uspostavlja ravnotežu između hitnog rešavanja ove pretnje po javno zdravlje koja se tiče upotrebe e-cigareta među mladima i potencijalne uloge koju e-cigarete mogu imati u pomaganju odraslim pušačima da se u potpunosti odreknu sagorivog duvana i pređu na potencijalno manje rizičan oblik konzumiranja nikotina“, izjavio je doktor Stiven Han, komesar FDA.

Svi proizvođači e-cigareta, bile one sa aromatičnim ukusima ili ne, moraju da podnesu prijave za odobrenje komercijalizacije, bez obzira na to da li se već nalaze na tržištu (PMTA) na adresu FDA do 12. maja 2020. godine, a u protivnom rizikuju da njihovi proizvodi budu povučeni iz prodaje.

Do sada je IQOS, uređaj kompanije Filip Moris, koji zagreva a ne sagoreva duvan i samim tim ne spada u kategoriju e-cigareta, jedini alternativni uređaj koji je dobio ovaj vid saglasnosti.

‘’Filip Moris veruje da najbolji način da se odgovori na pitanja koja su u vezi sa proizvodima bez duvanskog dima – od potencijala za smanjenje štetnosti do prevencije upotrebe među mladima – jeste da proizvođači podele svoje dokaze sa regulatornim telima i da vlade donesu odluke na osnovu dokaza“, rekli su u ovoj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: