Šećer utiče na poremećaj sna; ovu poslasticu izbegavajte pre spavanja

Svi znaju da je šećer u velikim količinama loš za zdravlje, ipak mnogi ne mogu da odole čokoladi.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: depositphots/NatashaBreen
Foto: depositphots/NatashaBreen

Previše šećera može dovesti do viška kilograma, uzrokuje propadanje zuba i povećava rizik od dijabetesa. Ali šećer utiče i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci.

Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji jedu mnogo šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću. Prema doktoru Majklu Bresu, američkom kliničkom psihologu koji se specijalizovao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli.

To nepovoljno utiče na san, a s druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i to je taj začarani krug, piše "Gardijan".

"Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i pankreas oslobađa insulin. Jedenje šećera kasno noću stvara kontraefekat. Umesto da nas čini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo da radimo noću", pojasnila je doktorka Aleks Evans.

Šećer troši mnogo magnezijuma, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionistkinja i terapeutkinja Šarlota Volts. Ona ističe da posebno treba izbegavati kasnu noćnu čokoladu koja sadrži kofein i druge stimulanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu