Finski naučnici proizveli su hranu iz vazduha

Taj protein proizvodi se od bakterija iz tla koje se hrane vodonikom izdvojenim i iz vode uz pomoć električne, odnosno solarne energije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

12:22

Default images
Foto: depositphotos/VitalikRadko

Ako se električna energija može stvoriti od sunca i vetra, postoji mogućnost i za proizvodnju hrane koja ne bi negativno uticala na klimu i ne bi imala efekat gasova staklene bašte.

Nova hrana je visokoproteinski sastojak, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, od pet do 10 odsto masti i od 20 do 25 odsto ugljenih hidrata.

Naučnici tvrde da ima ukus pšeničnog brašna, pa da bi od 2021. godine mogla da postane jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda, prenose naučni portali.

U postupku proizvodnje hrane nazvane "solein" koriste se gasovi iz staklene bašte, uzima ugljen-dioksid iz vazduha, a zatim kombinuje sa vodom, manjom dozom hranljivih materija i vitaminima.

Zatim pomoću sto odsto obnovljive solarne energije kreće prirodni proces fermentacije sličan onome pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

Iz fabrike "solarne hrane" navode da su već prikupili 5,5 miliona evra i, u zavisnosti od cene struje, predviđaju da će se njihovi troškovi otprilike poklapati s onima za proizvodnju soje do kraja decenije.

Bi-Bi-Si prenosi da naučnici žele da "proteinsko brašno" bude neutralan dodatak svim vrstama hrane.

Ono bi trebalo da liči na palmino ulje, koje se dodaje kolačima, sladoledima, keksu, testenini, rezancima, sosovima i hlebu, a naučnici tvrde da se može koristiti i pri uzgoju mesa ili ribe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: