Ova fizička aktivnost može da vam produži život

Ako mislite ili planirate da trčite svoj prvi maraton, treba da znate da vam trčanje može “preokrenuti posledicu starenja”. Naime, studije pokazuju da trčanje maratona može da vam omogući da živite gotovo četiri godine duže. Svakako je trčanje zdravo za vaše zdravlje, a istraživači su sada to i dokazali.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

13:44

Ova fizička aktivnost može da vam produži život
Foto: depositphotos/ChiccoDodiFC

Analizirali su 138 zdravih učesnika koji su trčali njihov prvi londonski maraton u 2016. i 2017. godini. Započeli su merenje krvnog pritiska i krutost arterije šest meseci pre trke, a zatim su izmerili oba učesnika ponovo u roku od jedne do tri nedelje od završetka maratona.

Na početnim merenjima, svi učesnici su trčali ne više od dva sata nedeljno i nisu imali prethodno iskustvo u maratonu. Treningom i trčanjem njihovog prvog maratona smanjen je krvni pritisak učesnika za 4 i 3 mmHg i povećalo im se distanciranje aorte za 9 odsto.

Istraživači kažu da je ekvivalent “skoro četverogodišnjem smanjenju aortne dobi”. U suštini, nakon što su odradili svoj prvi maraton učesnici su imali niži krvni pritisak i zdravije srce. A ako mislite da ste nepodobni za maraton, vredi primetiti da su veći rezultati viđeniji kod starijih, sporijih trkača maratona sa višim osnovnim krvnim pritiskom.

Istraživači veruju da će se od odraslih osoba sa hipertenzijom i ukočenim arterijama očekivati još veći kardiovaskularni odgovor na vežbanje.

”Ova studija naglašava važnost zdravog načina života za modifikovanje procesa starenja, posebno jer se čini da nikada nije prekasno da bi se dobila korist kao što smo primetili u istraživanju kod starijih, sporijih trkača”, rekla je dr Skarlet Manisti sa Univerziteta u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: