Ova fizička aktivnost može da vam produži život

Ako mislite ili planirate da trčite svoj prvi maraton, treba da znate da vam trčanje može “preokrenuti posledicu starenja”. Naime, studije pokazuju da trčanje maratona može da vam omogući da živite gotovo četiri godine duže. Svakako je trčanje zdravo za vaše zdravlje, a istraživači su sada to i dokazali.

Izvor: B92, Metro.co.uk
Podeli
Foto: depositphotos/ChiccoDodiFC
Foto: depositphotos/ChiccoDodiFC

Analizirali su 138 zdravih učesnika koji su trčali njihov prvi londonski maraton u 2016. i 2017. godini. Započeli su merenje krvnog pritiska i krutost arterije šest meseci pre trke, a zatim su izmerili oba učesnika ponovo u roku od jedne do tri nedelje od završetka maratona.

Na početnim merenjima, svi učesnici su trčali ne više od dva sata nedeljno i nisu imali prethodno iskustvo u maratonu. Treningom i trčanjem njihovog prvog maratona smanjen je krvni pritisak učesnika za 4 i 3 mmHg i povećalo im se distanciranje aorte za 9 odsto.

Istraživači kažu da je ekvivalent “skoro četverogodišnjem smanjenju aortne dobi”. U suštini, nakon što su odradili svoj prvi maraton učesnici su imali niži krvni pritisak i zdravije srce. A ako mislite da ste nepodobni za maraton, vredi primetiti da su veći rezultati viđeniji kod starijih, sporijih trkača maratona sa višim osnovnim krvnim pritiskom.

Istraživači veruju da će se od odraslih osoba sa hipertenzijom i ukočenim arterijama očekivati još veći kardiovaskularni odgovor na vežbanje.

”Ova studija naglašava važnost zdravog načina života za modifikovanje procesa starenja, posebno jer se čini da nikada nije prekasno da bi se dobila korist kao što smo primetili u istraživanju kod starijih, sporijih trkača”, rekla je dr Skarlet Manisti sa Univerziteta u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu