Slušanje klasične muzike tokom operacija pomaže hirurzima da budu brži i tačniji

Hirurzi bi trebalo da slušaju Mocarta, Baha i Betovena dok rade u operacionim salama, jer ih to čini preciznijim i bržim, ukazuje nedavno istraživanje.

Zdravlje

Izvor: N1

Sreda, 11.12.2019.

11:21

Slušanje klasične muzike tokom operacija pomaže hirurzima da budu brži i tačniji
Foto:depostiphotos/satyrenko

Međutim, naučnici su otkrili da efekti za povećanje performansi hirurga deluju samo kada je melodija male do srednje jačine. Stručnjaci sa Univerziteta Dundi, koji su vodili studiju, rekli su da glasna muzika može biti štetna, jer ometa hirurge.

Neki naučnici kažu da slušanje nežne muzike, poput one koju je proizveo austrijski kompozitor, može da smanji nivo stresa i poboljša fokus.

Poslednji pregled teorije pružio je „snažne naučne dokaze“ da je efekat stvaran i da hirurzima može biti od koristi.

Studije koje su ocenjene obuhvatale su slušanje muzike u operacionoj sali, što se smatra uobičajenom praksom širom sveta.

Rezultati objavljeni u časopisu “International Journal of Surgery”, pokazali su brojne prednosti za hirurge koji slušaju klasičnu muziku.

Jedno istraživanje otkrilo je da se hirurške intervencije završavaju i do 10 odsto brže uz slušanje muzike, dok na osnovu drugog istraživanja muzika ima pozitivan efekat i na obnavljanje kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: