"Skloni smo fatalizmu"

Košarkaš Milan Gurović uhapšen je po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu zbog sumnje da je počinio nasilje u porodici jer je bio nasilan prema ćerki i supruzi.

Izvor: B92, Blic, Tanjug, Novosti
Podeli
Ilustracija/Foto: sdecoret/depositphotos
Ilustracija/Foto: sdecoret/depositphotos

Nažalost, ovo danas nije bila jedina vest u kojoj je muškarac digao ruku na svoju suprugu. Kako pišu Novosti, u tramvaju na liniji 9 žena srednjih godina pala je u nesvest nakon što se putnicima požalila da ju je pretukao suprug.

Hitna pomoć ju je prevezla na VMA, a žena je imala vidne povrede na licu.

Radmila Vulić Bojović nedavno je za B92 govorila o nasilju nad ženama, te podvukla da sveopšti porast nasilja i ekstremnih oblika (kao što su skoro svakodnevna ubistva unutar porodice i u partnerstvu) sugerišu da je prag tolerancije na frustraciju izrazito nizak i da ljudi (a naročito muškarci) nisu usmeravani ka tome da vode računa o drugima i poštuju potrebe (i život) drugog.

Ovaj sveopšti porast nasilja, kako je tada istakla, pokazuje samo da smo društvo u kojem pojedinac sebe posmatra kao meru stvari, "da smo skloni fatalizmu - ako nije onako kako ja želim, onda neće biti nikako".

Sveopšti porast nasilja! Pitali smo stručnjake šta je uzrok

Podaci "Autonomnog ženskog centra" u Srbiji pokazuju da je od početka godine zabeleženo 18 ubistava žena, dok se za tri slučaja još utvrđuje da li je u pitanju ubistvo, jer nadležne službe i dalje vode istragu, prenose mediji.

Takođe, zabeleženo je i sedam pokušaja ubistva, a dva slučaja su i dalje nerazjašnjena i istraga je u toku. Stradale žene su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja, najmlađa žrtva je imala 30 godina, a najstarija 83.

Kako je rečeno Tanjugu, Guroviću je određeno zadržavanje do 48 sati i u tom roku će biti priveden na saslušanje u Tužilaštvo.

Proslavljeni košarkaš je neposredno pre hapšenja, u izjavi za Blic, rekao da "supruga hoće da mu napakuje" incident, jer on želi razvod već nekoliko godina, a ona ne želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu