Mobilni telefon opasan po život

Povrede vrata, lica, očiju, nosa, ušiju i glave sve su češće, posebno kod mladih između 13 i 29 godina, i to samo zbog korišćenja mobilnog telefona čak i tokom vožnje.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: depositphotos/ grinvalds
Foto: depositphotos/ grinvalds

Nemojte pisati poruke dok hodate, lajkovati fotografije pasa, ili gledati video-sadržaje - povrede povezane s korišćenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza povreda zbog kojih su ljudi tražili lekarsku pomoć u SAD, prenosi RTS.

Najčešće povrede su rane na licu i glavi, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutašnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Ratdžersa u Nju Džersiju.

Iako se ne čini da bi te povrede trebalo da budu razlog za zabrinutost, autori istraživanja upozoravaju da mogu imati dugotrajne posledice kao što su ožiljci.

Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu za otorinolaringologiju Jama, prva je koja je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tela.

Te su vrste povreda bile retke do 2007. godine u kojoj je Epl predstavio prvi ajfon, a nakon toga njihov broj zaista se povećao.

"Iako je popularnost mobilnih telefona i pre toga rasla, njihove su funkcije bile ograničene i stoga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u poređenju sdanašnjim pametnim telefonima“, navode autori istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu