Mnogima omiljeni napitak može da pomogne u borbi s kilogramima?

Predstavljeni su rezultati istraživanja koje bi vas moglo naterati da podignete čašu i nazdravite.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

13:33

Mnogima omiljeni napitak može da pomogne u borbi s kilogramima?
Foto: depositphotos/AllaSerebrina

Naime, naučnici su otkrili da su pojedine vrste piva bogate probiotičkim mikrobima - bakterijama i kvascima koji su zaslužni za mnoštvo pozitivnih učinaka, od borbe protiv gojenja do boljeg sna.

Kako se čini, tajna piva koja su bogata tim mikrobima je u činjenici da se fermentišu dva puta - jednom u pivnici, a potom opet u flaši.

Druga fermentacija povećava jačinu piva i stvara intenzivniji i oštriji ukus. Važno je za zdravlje da fermentacija u boci koristi različitu vrstu kvasca u odnosu na tradicionalni pivski kvas. Takođe, fermentacija koja se događa u boci koristi drugačiji soj kvasca za razliku od tradicionalnog pivskog kvasa. Taj kvas ne pretvara samo šećer u zrnu u alkohol nego i pomaže u stvaranju kiselina koje uništavaju bakterije zbog kojih se razbolevamo.

"Dobijate jače pivo koje je veoma, veoma zdravo", objasnio je profesor sa Univerziteta u Amsterdamu Erik Klasen, ali je i istakao da "ne želi da ljudi shvate to kao dozvolu da više piju".

"U visokim koncentracijama alkohol je loš za creva, ali ako pijete samo jedno od ovih piva svaki dan, to bi moglo da bude dobro za vas", objasnio je Klasen.

Takođe, istraživanje sa Univerziteta u Nebraski u SAD pokazalo je da pojedine flaše piva sadrže i do 50 miliona probiotičkih ili "dobrih" bakterija. Jednom kada se one nađu u crevima, probiotske bakterije ubijaju suparničke "loše" bakterije povezane s brojnim bolestima, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: