Operacija tumora na mozgu uživo prenošena na Fejsbuku

Oko 100.000 ljudi pogledalo je 40 minuta dugi deo operacije u kojoj su lekari uklanjali tumor iz mozga Džene Šard, koji je prenošen uživo.

Zdravlje

Izvor: B92, N1

Četvrtak, 31.10.2019.

13:55

Operacija tumora na mozgu uživo prenošena na Fejsbuku
Foto: Depositphotos/ vizualni

Snimak prikazuje pacijentkinju (25) kako razgovara s lekarima s jedne strane zavese dok lekari u hirurškim maskama operišu njen mozak s druge strane zavese.

Džena Šard je pretrpela moždani udar zbog velike količine krvnih sudova u levom temporalnom režnju, zbog čega je imala poteškoća s govorom, kazao je predstavnik klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dalasu dr Nimeš Patel.

Ona je ostala budna tokom operacije kako bi lekari bili sigurni da neće oštetiti neki deo mozga koji kontroliše govor, pa je morala da izgovara razne reči tokom zahvata kako bi hirurzi napravili mapu njenog mozga, rekao je Patel.

"Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem da pristupimo tumorskoj masi morali smo da utvrdimo koji je put siguran", rekao je Patel.

Šardovoj su postavljali čak i pitanja o njenom psu kako bi testirali pamćenje tokom zahvata koji je ukupno trajao četiri i po sata.

"Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska, iako ih radimo. Zavisi od toga gde je oštećenje koje moramo da operišemo i želimo li da pacijent bude budan ili uspavan."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: