Muškarci često ni ne znaju da je imaju: Prenosi se seksualnim putem i izaziva sterilitet

Infekcija hlamidijom najčešće se povezuje sa neplodnošću žena, ali mnogo se manje zna da ona, takođe, ima uticaj i na neplodnost kod muškaraca, pogotovo kada nema simptoma.

Izvor: B92, N1, WebMD
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
Ilustracija / Foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky

Nedijagnostifikovana hlamidija kod muškaraca nije retka pojava, te se procenjuje da je ona prisutna u oko 50 odsto slučajeva kada je neplodnost u pitanju, rekao je vođa studije Ken Bigli, profesor imunologije na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu u Australiji.

"Kada ljudi nemaju simptome, oni nesvesno mogu da prenesu infekciju svojim partnerima seksualnim putem", dodao je profesor Bigli.

Australijsko istraživanje je prvo koje je otkrilo polno prenosivu bolest u biopsiji tkiva testisa muškaraca koji imaju problem sa neplodnošću bez tačno utvrđenog uzroka.

Hlamidija je pronađena u fiksnoj biopsiji testisa kod 43 od 95 muškaraca (45,3 odsto) koji nisu imali definisan uzrok neplodnosti, piše Web MD, prenosi N1.

Ona je takođe pronađena u 16,7 odsto svežih biopsija testisa (3 od 18 muškaraca) bez utvrđenog uzroka neplodnosti.

Kod 12 od tih 18 (66,7 odsto) otkrivena su antitela specifična za hlamidiju, što ukazuje da su bili izloženi bakterijama, ali niko od njih nije imao simptome hlamidije.

"Ovo su prvi prijavljeni dokazi o infekciji hlamidijom u ljudskom tkivu testisa, i iako se ne može reći da je hlamidija direktan uzrok neplodnosti muškaraca, to je ipak značajan nalaz", rekao je profesor.

"Otkrivena je visoka stopa ranije neotkrivene infekcije hlamidijom i potencijalna uloga infekcije u nemogućnosti normalnog razvoja sperme u testisima", objasnio je Bigli.

"Studije naše grupe obavljene na životinjama podržavaju ove ljudske nalaze. Te studije pokazuju da infekcija hlamidijom kod muških miševa uspostavlja hroničnu infekciju u testisima koja značajno narušava normalan razvoj sperme", rekao je profesor.

"Verujemo da bi buduće studije, u kojima učestvuju muški pacijenti, trebalo da sagledaju kako infekcija hlamidijom može da izazove oštećenje muškog reproduktivnog sistema i kako utiče na neplodnost", zaključio je Bigli.

Studija je nedavno objavljena u časopisu "Human Reproduction".

strana 1 od 15 idi na stranu