U finskom gradiću za svaku bebu daju 10.000 evra roditeljima

Finska se poslednjih godina suočava sa sve većim padom stope nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti, pa su odlučili da preduzmu konkretne mere, a jedna od njih su i podsticaji za rađanje više dece.

Zdravlje

Izvor: N1

Petak, 18.10.2019.

14:32

Default images
Foto: depositphotos/ yobro10

Jedan grad već nekoliko godina ima sopstvenu, konkretnu pronatalitetnu politiku. Naime, opštinske vlasti Lestijarvija su pre nekoliko godina skrenule pažnju na sve ozbiljniji problem pada nataliteta u tom gradu, pa su doneli odluku da će za svako novorođenče roditeljima isplatiti čak 10.000 evra.

Vlasti su odlučile preduzeti pronatalitetne mere nakon što je u tom finskom gradiću tokom jedne godine rođena samo jedna beba.

"Kada se saznalo da je u jednoj godini rođena samo jedna beba, svi su se probudili i kazali da se nešto mora uraditi", rekla je novinarima Paula Jokela, učiteljica lokalne škole.

Dodala je kako su se čak zabrinuli da u jednom momentu više neće imati dovoljno učenika u školi, jer u jednom razredu imaju samo tri učenika, što je vrlo zabrinjavajuće.

Gradske vlasti su saopštile da će u periodu od 10 godina za svako novorođenče roditeljima platiti 10.000 evra kako bi podstakli mlade da rađaju što više dece.

Slične pronatalitetne mere se sprovode u još nekim finskim gradovima koji se takođe suočavaju sa poražavajućom demografskom slikom.

Neki političari u toj skandinavskoj zemlji javno pozivaju žene da rađaju više dece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta. Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene dece kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako navode finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogli negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u narednom periodu u toj zemlji svaka žena u proseku rodi 1,32 deteta, što bi bilo najniže u istoriji Finske.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svetu. U toj zemlji trenutno u proseku svaka žena rodi 1,1 dete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: