"Na mamografski pregled u Srbiji se odazove svaka treća žena"

U Srbiji karcinom dojke je vodeće maligno oboljenje i po broju obolelih i po smrtnosti, ali ukoliko se bolest otkrije na vreme, moguće je živeti dugo i kvalitetno i s tim zdravstvenim problemom, rečeno je danas na predstavljanju publikacije o ranom otkrivanju karcinoma dojke u Srbiji, opterećenjima ovom bolešću u sadašnjosti i izazovima u budućnosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2019.

17:33

Foto: Depositphotos / karelnoppe

Govoreći o toj temi direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović upozorila je da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti kod žena.

"Dokazano efikasna metoda za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je njeno rano otkrivanje", rekla je dr Jovanović i podsetila da se u Srbiji od decembra 2012. godine sprovodi skrining program raka dojke.

Ona je navela da se na mamografski pregled odazove svaka treća žena, a da bi taj pregled jednom u dve godine trebalo da uradi svaka žena koja ima između 50 i 69 godina.

Pomoćnica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da se žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju učestalost raka dojke u Evropi, ali da se po smrtnosti nalazimo među vodećim zemljama.

Dodaje da je poslednjih godina došlo do znatnog povećanja učestalosti otkrivanja raka dojke u fazi kada je on lokalno ograničen.

Medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Suzana Vasović naglasila je da je karcinom dojke kompleksno oboljenje i da ishod bolesti zavisi od stadijuma u kom je bolest otkrivena.

"Uspeh lečenja je u direktnoj zavisnosti od stadijuma bolesti. Drugi, ne manje bitan deo je primena savremene inovativne terapije kako u lečenju ranog, operabilnog, tako i u lečenju lokalnog uznapredovalog karcinoma dojke.

Predsednica Udruženja Ženskog centra Milica Vesna Bondžić kaže da je publikacija koja je danas predstavljena izuzetno važna, jer su u njegovu izradu prvi put uključeni i predstavnici udruženja pacijenata.

"Neophodno je staviti u centar pacijenta i njegove potrebe, što znači da treba odvojiti prevenciju od lečenja, omogućiti brzu i preciznu dijagnostiku, kratak put od dijagnostike do početka lečenja, a dostupnost lekova treba da bude u skladu sa evropskim protokolima lečenja", zaključila je Bondžićeva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: