Uručena Nobelova nagrada za medicinu: Priznanje za veliko otkriće u borbi protiv raka

Nobelova nagrada za medicinu pripala je trojici naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.10.2019.

12:21

Uručena Nobelova nagrada za medicinu: Priznanje za veliko otkriće u borbi protiv raka
Foto: Depositphotos/vladislavgajic

Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Amerikancima Vilijamu Kelinu i Gregu Semenzi, i Britancu Piteru Retklifu za istraživanje o prilagođavanju ćelija promenljivom snabdevanju kiseonikom, što je važno u borbi protiv raka i anemije, saopštio je švedski Institut Karolinska.

"Osnovni značaj kiseonika poznat je vekovima, ali proces prilagođavanja ćelija promenama nivoa kiseonika dugo je ostao misterija. Ovogodišnja Nobelova nagrada nagrađuje rad koji je otkrio molekularne mehanizme koji su uključeni u prilagođavanje ćelija na promenljivo snabdevanje kiseonikom" u telu, navodi se u saopštenju švedskog intituta.

Današnjim saopštavanjem imena dobitnika Novelove nagrade za medicinu počela je sezona Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u oblasti medicine, hemije, fizike, ekonomije, književnosti i mira. Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament. Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: