Više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Vlada Srbije odlučila je da dodatnim ulaganjima pomogne parovima koji ne mogu da dobiju potomstvo tako što će od sada biti više besplatnih pokušaja ove metode.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 24.08.2019.

14:15

Više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države
Foto: Depositphotos/frenta

Najavljeno je i pomeranje starosne granice za žene, rekla je za Kurir ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka navodi da će tokom ove godine biti više zasedanja u vladi kako bi se donela najbolja odluka o besplatnim pokušajima vantelesne oplodnje.

"U ovoj godini nastojimo da dođemo do najboljeg rešenja, tačnije odluke koja će biti u skladu sa našim mogućnostima, a u što boljem interesu za građane. Tezimo povećanju broja pokusaja vantelesne oplodnje koja je mnogim parovima jedini način da se ostvare kao roditelji", rekla je minsitarka ističući da će novi pokusaji biti o trosku države kao i dosadasnja tri.

O povećanju broja pokusaja i pomeranju starosne granice nezahvalno je sada govoriti, jer, kako je naglasila, ta procena vršiće se u dogovoru sa lekarima.

Da li će starosna granica biti povećana sa sadašnje 42 godine na 45 ili 50 jos nije utvrđeno i biće odluceno kada se cuju misljenja lekara, napominje Đukić Dejanović.

Ona dodaje da veliiki broj gradova i opstina samostalno povećavaju broj pokusaja, a izlaze u susret i zenama starijim od 42 godine navodeći primer Beograda koji je odlučio da finansira i četvrti pokušaj i to za zene do 45. godine.

Đukić Dejanović smatra da Srbija i u ovim rešenjima treba da tezi evropskim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: