Otac sijamskih bliznakinja odlučio da ih ne razdvaja VIDEO

Ibrahim Ndiaje iz Senegala je otac šestoro dece, između ostalih i sijamskih bliznakinja Mariem i Ndeje.

Zdravlje

Izvor: BBC, Index.hr

Sreda, 07.08.2019.

14:00

Default images

Nakon što je zvao bolnice u Belgiji, SAD, Nemačkoj, Zimbabveu, Švedskoj i Norveškoj, za pomoć se obratio i britanskoj bolnici Grejt Ormond strit. Devojčice su tada imale samo sedam meseci, a danas su im tri godine.

Rodile su se s odvojenim glavama, srcima i plućima, ali dele jetru, bešiku i sistem za varenje i zajedno imaju tri bubrega. Nažalost, Mariemino srce je slabije pa lekari pretpostavljaju da neće dugo živeti, a to ne bi preživela ni njena sestra.

Naime, Mariem operaciju sasvim sigurno neće preživeti, iako bi razdvajanje moglo da pruži Ndeje šansu za normalan život. Bez razdvajanja, obe će sigurno umreti.

"U ovoj situaciji ne koristite se mozgom nego slušate svoje srce, a svaka odluka koju donesete će ga slomiti", rekao je otac o kojem je BBC snimio i dokumentarac "The Conjoined Twins: An Impossible Decision".

"Operacija sloboda": Lekari uspešno odvojili sijamske blizance spojene glavom

Lekarski tim koji se stara o devojčicama zatražio je pomoć etičkog odbora na čijem je čelu pedijatar dr Džo Brieri, a njegove prognoze nisu nimalo dobre.

"Možemo učiniti neverovatne stvari u odnosu na pre 20 ili 30 godina. Ali samo zato što možemo, to ne znači uvek da bi trebalo. Mariemina smrt znači smrt i za Ndeje i to nije moguće promeniti ni zaustaviti. A u trenutku kad Mariem počne da umire, više neće biti opcija za razdvajanje", objasnio je on.

Baš zbog toga je Ibrahim odlučio da neće da pristane na operaciju jer bi to ubrzalo Marieminu smrt.

"One su zajedno i one su jednake. Bolnica bila je prema meni vrlo jasna i otvorena tokom čitavog postupka lečenja. Došli smo u bolnicu kao pacijenti, ali sada smo više od toga. Lekarski tim smatram porodicom. Nikad nisam osećao pritisak da moram da pristanem na operaciju. Uvek su me poštovali. Znam da će doći vreme kad će njih dve morati da odu. Međutim, u ovom trenutku one se bore i takođe mi daju snage za život. Moram znati da sam im omogućio sve što sam mogao. Srećan sam što sam imao priliku da budem deo ovog putovanja", rekao je.

Istakao je i da devojčice imaju različite karaktere i da je svaka od njih posebna.

"Ndeje je živahna, voli pažnju, a Mariem je mirna i promišljena. Ndeje je vatra, a Mariem led", objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: