Oprez, oprez i oprez: Da deca budu bezbedna u dvorišnom bazenu

Malo je danas onih kuća i stanova koje nemaju bar neki bazen, pogotovo onaj dečiji. Mali ili veliki, kakav god da je, ono što je najvažnije je da decu, koja se u njemu kupate stalno držite na oprezu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2019.

14:50

Oprez, oprez i oprez: Da deca budu bezbedna u dvorišnom bazenu
Foto: felixtm/depositphotos

I najmanja nepažnja može da dovede do velike tragedije, kakva se nažalost nedavno i dogodila u jednoj porodica. Četvorogodišnja devojčica se utopila u bazenu iako je njena porodica bila u istom dvorištu.

Naime, iako su dvorišni bazeni velika zabava za mališane ovakvi nemili događaji opomena su koliko treba svaki roditelj da bude na oprezu.

Upravo je davljenje najčešći uzrok smrti dece od prve do četvrte godine, prenosi Bebac.com, te navode da je za stariju decu opasnost od davljenja malo manja. Često se dešava da dođe do tragedije kada se ustvari deca i ne kupaju, odnosno kada je deci zabranjen ulazak u bazen ali se njihovom igrom desi da neko upadne u bazen.

Evo kako da mališani budu bezbedni:

Budite prisutni


Bilo da imate bebu u malom bazenčicu ili imate veću decu te ste ih obezbedili veći bazen nikada ne ostavljate decu samu. Ukoliko je veće društvo u dvorištu ne dozvolite da vas priča omete. Najbolje bi bilo da se dogovorite da na smenu uvek neko čuva decu u bazenu.

Prekrijte bazen

Ukoliko je sa kupanjem gotovo za taj dan ili to prepodne, osušite vaše mališane i objasnite im da je sa kupanjem u bazenu gotovo i prekrijte bazen i obezbedite ga kako niko ne bi mogao da upadne u njega. Deca se uglavnom dave u tišini i tela i ostaju vertikalno - kao kad rone. Takođe, sve oštre ivice oko bazena sanirajte i prekrijte sa nečim.

Pričajte sa decom o opasnostima

Možda jeste strašna tema i na prvu loptu ćete pomisliti da je jeziva za razgovor, ali obavezno razgovarajte sa decom o tome šta je voda i kako može doći do davljenja. 70 odsto davljenja u kojima su žrtve deca dešavaju se onda kada de deca ne kupaju.

Ostavite telefon

Kada se deca kupaju u bazenu nemojte gledati u telefon. Možete pomisliti "hajde još samo da odgovorim na ovu poruku" - ali NE. Ostavite telefon po strani.

Naučite decu da plivaju

Vodite decu na bazene ili reke i učite ih da plivaju ili unajmite profesionalca u školi plivanja. Kada dete nauči da se održava na vodi, što je važnije od toga da li zna da pliva, biće u velikoj meri bezbednije u vodi. Deca nisu 100 odsto sigurna sa mišićima i pojasevima na naduvavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: