Domaćinstva su veliki zagađivači prirodne sredine

Održavanjem #DanaZdravePrirode, želeli smo da skrenemo pažnju na aktivnosti i neaktivnosti ljudske vrste kao glavnog zagađivača prirode. Ljudi koriste prirodne resurse brže nego što se mogu obnoviti, zagađuju prirodna staništa, uništavaju ekosisteme, osećajući posledice sopstvenog uticaja na planetu.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.06.2019.

14:50

Domaćinstva su veliki zagađivači prirodne sredine
Foto: Restart Project

Petočlana porodica Marije Babić nam je kroz svoj primer pokazala kako se može živeti u skladu sa ekološkim navikama, biti osvešćen i aktivan pripadnik lokalne zajednice, a svoja znanja širiti i na najmlađe članove društva.

Dr Miodrag Stefanović je istakao negativan uticaj kućnog, farmaceutskog otpada, pre svega lekova kojima je istekao rok, naglasio da ih nikako ne bacamo u kućni otpad, jer time omogućavamo bakterijama da postaju imune.

Dragana Minić Stefanović je predstavila slogan nEKOMIsli. U saradnji sa prijateljicama realizovan je eko-projekat izrade platnenih torbi, sa porukom nEKOMIsli. Prihod od prodaje torbi namenili smo Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Jedan od najvažnijih faktora, ali i najboljih načina da sačuvamo prirodnu sredinu, jeste reciklaža. Smanjenjem upotrebe prirodnih sirovina smanjuje se zagađenje vazduha, vode i tla. O tome nam je govorio Jugoslav Kaurin iz firme Greentech naglašavajući značaj reciklaže plastike kao jednog od najvećih zagađivača planete koji se najduže razlaže.

Domaćinstva su procenjena kao veliki zagađivači prirodne sredine. Igor Jezdimirović, predsednik udruženja Inženjeri zaštite životne sredine, podelio je informacije o količini svakodnevnog otpada koji napravi jedna porodica. Istakao je da je promena moguća i da kreće od pojedinca i porodice.

Menjanjem svakodnevnih životnih navika svako od nas može da doprinese očuvanju prirode, stoga smo jasno iz prakse prikazali primere zamene, prenamene i smanjenja korišćenja jednokratnih proizvoda koje koristimo, kao i konkretna rešenja za smanjenje, prenamenu i reciklažu otpada.

Emitovanjem dokumentarnog filma Just eat it, na delu smo videli uzroke i posledice velike potrošnje i bacanja hrane.

Čovek je u poslednjih 40 godina toliko destruktivno uticao na planetu kao nijedna generacija do sada. Mi možemo u tom pravcu da nastavimo, a možemo tome ovog trena stati na put. Izbor je na nama, ali moramo biti svesni da drugu planetu nemamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: