Novo otkriće: Crevne bakterije uništavaju i lekove, ubuduće dodatni zaštitni slojevi

Svi znamo da u našim crevima postoji bezbroj bakterija, ali uvek računamo na to da one rade isključivo za naše dobro. Međutim, one mogu da pojedu i lek pre nego što on uopšte počne da deluje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/phodopus
Foto: depositphotos/phodopus

Istraživanje koje je sprovedeno na Harvardu dokazuje da postoje bakterije u našim crevima koje potpuno neutrališu lekove poput onih koji se koriste za Parkinsonovu bolest i čine ih nedelotvornim ili čak i otrovnim.

Za farmaceutsku industiju se izdvaja mnogo novca, ali to ne osigurava da će lekovi delovati. To zavisi od osobe i mnogih drugih faktora poput drugih lekova, težine, metabolizma...

Svi lekovi koje unosimo oralno moraju proći kroz gastrointestinalni sistem, da bi delovali na nešto što se nalazi mimo njega i dizajnirani su da izdrže pokušaje tela da ga unište pre nego što stigne do cilja.

Da bi lek opstao do zone u kojoj treba da deluje, obložen je mikrofilmmom koji služi kao odbrana od želudačne kiseline.

Naučnici su shvatili da crevne bakterije unišavaju i ono što treba i što ne treba i tu spadaju lekovi, koji će se ubuduće praviti sa više zaštitnog sloja i tako delovati bolje uz manje nuspojava.

“Mnogo toga vezano za metabolizam nije objašnjeno, a mnogo toga zavisi od čoveka do čoveka“, objašnjava autor istraživanja Vaja Mejni Rekdal za Dejli mejl (Daily Mail).

Antibiotici su sprečavali telo pri uništavanju dopamina, pa se i u ovom istraživanju krenulo od činjenice da bakterije u crevu tako uništavaju i lekove. Sada je na naučnicima ostalo da zaobiđu bakterije koje uništavaju poželjne lekove, a da pritom ne nastrada dobra flora u crevima.

“Ostaje pitanje kako ovi mikroorganizmi utiču na naš nervni sistem“, objašnjava Rekdal nastavak ovog istraživanja.

Vesti

Domaćinstva su veliki zagađivači prirodne sredine

Održavanjem #DanaZdravePrirode, želeli smo da skrenemo pažnju na aktivnosti i neaktivnosti ljudske vrste kao glavnog zagađivača prirode. Ljudi koriste prirodne resurse brže nego što se mogu obnoviti, zagađuju prirodna staništa, uništavaju ekosisteme, osećajući posledice sopstvenog uticaja na planetu.

Vesti petak 28.06. 14:50 Komentara: 11
strana 1 od 17 idi na stranu