"Srbija u vrhu u Evropi i svetu po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti"

Posle 25 godina čekanja, danas će biti početa izgradnja "Dedinja 2" - druge faze Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" što će za godinu i po kada bude završena omogućiti još bolje rezultate rada ove svetski poznate zdravstvene ustanove, izjavio je direktor "Dedinja" Milovan Bojić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: cancerus/depositphotos.com
Foto: cancerus/depositphotos.com

Za izgradnju je obezbeđeno 27,4 miliona evra, a posle izgradnje novog objekta koji će biti na površini od 14.000 metara kvadratnih, krenuće se u rekonstrukciju postojeće klinike "Dedinje 1", najavio je Bojić.

On je istakao da je izgradnja "Dedinja 2" velika investicija, jedna u nizu značajnog investicionog zamajca u srpskom zdravstvu koji nije zapamćen u poslednjih 50 godina, a pokrenula ga je sadašnja vlast.

Bojić je naveo da je Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" sa 2.206 operacija na srcu jedna od vodećih zdravstvenih ustanova tog tipa u Evropi i svetu.

"Srbija je u vrhu u Evropi i svetu po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti koje su 'ubica broj 1', tako da je potreba za ovakvim centrima velika", rekao je Bojić i dodao da je bitno i stalno ulaganje u preventivu i promenu načina života.

On je rekao da će kada za godinu i po "Dedinje 2" bude gotovo i kompletirano, u Srbiji odahnuti i pacijenti i zaposleni, jer je sada klinika "Dedinje" prepuna.

"Ove godine imaćemo 2.500 operacija na srcu, i po broju zahvata u kojima se uspostavlja vantelesni krvotok bićemo ispred Nemačke, a ko je ispred njih, prvi je u Evropi", rekao je Bojić.

On je naglasio značaj formiranja timova lekara za kardiovaskularnu hirurgiju i dodao da "Dedinje" ne traži ništa od vlasti.

"Tražimo samo da se već sutra da dozvola za prijem lekara i sestara, da ih obučimo za novu kliniku, jer je sada prosečna starost na Institutu 50 godina", apelovao je Bojić.

Vesti

Domaćinstva su veliki zagađivači prirodne sredine

Održavanjem #DanaZdravePrirode, želeli smo da skrenemo pažnju na aktivnosti i neaktivnosti ljudske vrste kao glavnog zagađivača prirode. Ljudi koriste prirodne resurse brže nego što se mogu obnoviti, zagađuju prirodna staništa, uništavaju ekosisteme, osećajući posledice sopstvenog uticaja na planetu.

Vesti petak 28.06. 14:50 Komentara: 11
strana 1 od 17 idi na stranu