"Srbija u vrhu u Evropi i svetu po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti"

Posle 25 godina čekanja, danas će biti početa izgradnja "Dedinja 2" - druge faze Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" što će za godinu i po kada bude završena omogućiti još bolje rezultate rada ove svetski poznate zdravstvene ustanove, izjavio je direktor "Dedinja" Milovan Bojić.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

13:21

Foto: cancerus/depositphotos.com

Za izgradnju je obezbeđeno 27,4 miliona evra, a posle izgradnje novog objekta koji će biti na površini od 14.000 metara kvadratnih, krenuće se u rekonstrukciju postojeće klinike "Dedinje 1", najavio je Bojić.

On je istakao da je izgradnja "Dedinja 2" velika investicija, jedna u nizu značajnog investicionog zamajca u srpskom zdravstvu koji nije zapamćen u poslednjih 50 godina, a pokrenula ga je sadašnja vlast.

Bojić je naveo da je Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" sa 2.206 operacija na srcu jedna od vodećih zdravstvenih ustanova tog tipa u Evropi i svetu.

"Srbija je u vrhu u Evropi i svetu po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti koje su 'ubica broj 1', tako da je potreba za ovakvim centrima velika", rekao je Bojić i dodao da je bitno i stalno ulaganje u preventivu i promenu načina života.

On je rekao da će kada za godinu i po "Dedinje 2" bude gotovo i kompletirano, u Srbiji odahnuti i pacijenti i zaposleni, jer je sada klinika "Dedinje" prepuna.

"Ove godine imaćemo 2.500 operacija na srcu, i po broju zahvata u kojima se uspostavlja vantelesni krvotok bićemo ispred Nemačke, a ko je ispred njih, prvi je u Evropi", rekao je Bojić.

On je naglasio značaj formiranja timova lekara za kardiovaskularnu hirurgiju i dodao da "Dedinje" ne traži ništa od vlasti.

"Tražimo samo da se već sutra da dozvola za prijem lekara i sestara, da ih obučimo za novu kliniku, jer je sada prosečna starost na Institutu 50 godina", apelovao je Bojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: