Muškarci, oprez! Ovakve operacije su opasne i ne deluju

Ugledni urolozi objavili temeljnu analizu koja pokazuje da su efekti tretmana potpuno suprotni.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/smmartynenko
Foto: depositphotos/smmartynenko

Hirurški i nehirurški zahvati za kojima posežu muškarci koji žele da povećaju svoj penis ne funkcionišu i nose velike rizike, piše The Independent.

Prema članku koji je objavljen u časopisu "Sexual Medicine Reporting", većina tih tretmana nije delotvorna, a mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija kao što su permanentna obamrlost, deformacija penisa, skraćivanje i erektilna disfunkcija. U članku se tvrdi da je većina muškaraca koji su se podvrgli zahvatu nezadovoljna rezultatima.

Tim urologa iz londonske bolnice Kings koledž i istraživači Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju pri toj bolnici članak su napisali nakon temeljne analize 17 studija i pregleda 1.192 muškarca koji su se podvrgli hirurškim i nehirurškim zahvatima povećanja penisa.

Hirurški zahvati kojima su se ti muškarci podvrgli uključuju rezanje suspenzornog ligamenta penisa, zamene tkiva i rastavljanje penisa. Među nehirurškim zahvatima kojima su pokušali da povećaju svoj penis našli su se razni produživači, supstance za ubrizgavanje kojima se povećava širina i vakuumske pumpe. Ukupno je proučen 21 različiti tretman koji je izveden u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama.

Članak je otkrio i da su oni koji su poželeli da povećaju svoj penis bolovali od "penilne dismorfije", odnosno mislili su da imaju mali penis, a zapravo su imali penis normalne veličine.

"Otkriveno je da su ishodi tih zahvata uglavnom bili loši, i da oni koji su im se podvrgavali nisu bili zadovoljni rezultatima. Takođe, ti zahvati su rizični i mogu da završe ozbiljnim komplikacijama", pišu istraživači. "Lečenja malih penisa kod normalnih muškaraca nema uporište u kvalitetnim dokazima. Takvi muškarci bi trebalo prvo da posegnu za savetovanjem, a tek posle toga za produživačima. Operativni zahvati trebalo bi da budu poslednja opcija“, navodi se.

Vesti

NIS podržao zdravstvene institucije širom Srbije

Kompanija NIS će u okviru društveno odgovornog programa “Zajednici zajedno 2019“ podržati 20 zdravstvenih ustanova širom Srbije i uložiti gotovo milion evra (116,5 miliona dinara) u institucije u kojima se leče najmlađi.

Vesti petak 31.05. 18:47

Besplatni preventivni pregledi u KCS u nedelju

U Kliničkom centru Srbije (KCS) u Beogradu u nedelju, 26. maja, u periodu od 8.00 do 16.00, građani će biti u prilici da, u okviru akcije Ministarstva zdravlja, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice obave preventivne preglede i provere svoje zdravlje.

Vesti subota 25.05. 12:00 Komentara: 1
strana 1 od 23 idi na stranu