Nina Kolundžija: Zbog alergije sam pričala kao Lepa Brena

Polovina obolelih od alergije u Evropi nema ispravnu dijagnozu, a kada bi se ona odredila uštedelo bi se 140 bilona evra, predočila je rezultate evropskog istraživanja alergolog prof. dr Vesna Spirić, direktorka Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 13.04.2019.

15:45

Nina Kolundžija: Zbog alergije sam pričala kao Lepa Brena
Foto: Screenshot, Prva

Od hronične alergijske bolesti pati 150 miliona Evropljana, 70 miliona pati od astme, među njima je najviše dece, a 100 miliona ima alergijski ranitis, tj. preosetljivost na polene. Oko 17 milona ima alergiju na hranu, od toga deca čine 3,5 miliona. Predviđa se da će do 2025. godine svaki drugi stanovnik Evrope imati ispoljenu ovu bolest, rekla je ona u emisiji TV Prve "Na prvom mestu".

Alergije su bolesti današnjice. Nalaze se među prvih pet-šest hronično nezaraznih bolesti, rame uz rame sa hipertenzijom, dijabetom, kadriovaskularnim bolestima. Kod alergija značajnu ulogu ima genetski faktor, ali i faktori sredine.

Najalergičniji smo na polene svih biljnih vrsta – drveća, trava, korova, na ambroziju, ali i na alergene zatvorene sredine – grinje, spore, životinjske dlake.

ORL specijalista Boža Jakovljević je upozorio da se pacijenti često godinama leče antibioticima, a da su zapravo alergični na nešto. Kod infekcija sekret je gust i zelen ili žuto obojen, a kod alergije staklast, vodenast i providan i ima ga daleko više.

Ventilacija nosa je uslov bez koga se ne može ako hoćemo da razrešimo i alergije, rekao je Jakovljević i naveo da postoji i hirurško lečenje alergija, kada se usled alergije i devijacije operiše nos i radukuje nosna školjka.
Jedna od javnih ličnosti koja muku muči sa alergijom na ambroziju je i Nina Kolundžija, sportska novinarka i TV lice.

Pre nekoliko godina suočila se sa alergijama u avgustu i imala je simptome slične prehladi. Prvih nekoliko dana je lečila prehladu da bi tek onda ustanovila da ima alergiju.

Da kod alergija utiče i nasledni faktor dokaz je i Ninin otac koji je već decenijama alergičan na ambroziju, prvo s proleća a kasnije i s jeseni. Pre 20 godina je pretilo da će alergije da pređu u bronhijalnu astmu, ali srećom, to se nije desilo.

Nina kaže da jo je najgore kada treba da čita vesti 20 minuta i da su se kolege šalile sa njom da zbog alergije govori kao Lepa Brena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: