Britanski naučnik tvrdi da njegova zamena za alkohol pruža užitak opijanja, ali bez mamurluka

Britanski naučnik Dejvid Nat već duže od jedne decenije radi na razvoju sintetičke zamene za alkohol, koju naziva alkarel (Alcarelle).

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 07.04.2019.

16:15

Britanski naučnik tvrdi da njegova zamena za alkohol pruža užitak opijanja, ali bez mamurluka
Ilustracija / Foto: Depositphotos/draghicich

On tvrdi da će to sintetičko piće "ljubiteljima kapljice" moći da omogući uživanje u alkoholu, a da se pritom neće javljati nikakve posledice, odnosno da neće biti mamurluka, oboljenja jetre ili karcinoma povezanih sa ispijanjem velikih količina alkohola.

Alkoholna pića nam se čine kao relativno bezopasan i jednostavan način za opuštanje na zabavi i smirenje posle napornog radnog dana. Prekomerna konzumacija alkohola, međutim, dovodi do iscrpljenosti, mamurluka, bolesti srca, različitih karcinoma i, naravno, moguće psihofizičke zavisnosti o alkoholu.

Nat veruje da će njegova sintetička formula delovati na organizam na takav način da će negativne nuspojave biti izbegnute.

"Efekti alkohola su komplikovani, ali može da se cilja na delove mozga koje želite", kaže Nat, koji sada radi na tome da obezbedi poznati efekat svog sintetičkog molekula alkohola, a da pritom spreči onoga koji pije da "pređe crtu".

Njegov plan je da Alkarel bude piće koje neće imati nikakvo toksično dejstvo, čime će se sprečiti zdravstveni problemi, jer, naravno, niko ne želi mamurluk.

Da bi proizveo svoj veštački alkohol i prodao svoju formulu destilerijama, Nat je pre tri godine osnovao startap kompaniju Alkarel. Tada rekao da će sve potrebne testove završiti za pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: