Britanski naučnik tvrdi da njegova zamena za alkohol pruža užitak opijanja, ali bez mamurluka

Britanski naučnik Dejvid Nat već duže od jedne decenije radi na razvoju sintetičke zamene za alkohol, koju naziva alkarel (Alcarelle).

Izvor: The Guardian, Telegram
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/draghicich
Ilustracija / Foto: Depositphotos/draghicich

On tvrdi da će to sintetičko piće "ljubiteljima kapljice" moći da omogući uživanje u alkoholu, a da se pritom neće javljati nikakve posledice, odnosno da neće biti mamurluka, oboljenja jetre ili karcinoma povezanih sa ispijanjem velikih količina alkohola.

Alkoholna pića nam se čine kao relativno bezopasan i jednostavan način za opuštanje na zabavi i smirenje posle napornog radnog dana. Prekomerna konzumacija alkohola, međutim, dovodi do iscrpljenosti, mamurluka, bolesti srca, različitih karcinoma i, naravno, moguće psihofizičke zavisnosti o alkoholu.

Nat veruje da će njegova sintetička formula delovati na organizam na takav način da će negativne nuspojave biti izbegnute.

"Efekti alkohola su komplikovani, ali može da se cilja na delove mozga koje želite", kaže Nat, koji sada radi na tome da obezbedi poznati efekat svog sintetičkog molekula alkohola, a da pritom spreči onoga koji pije da "pređe crtu".

Njegov plan je da Alkarel bude piće koje neće imati nikakvo toksično dejstvo, čime će se sprečiti zdravstveni problemi, jer, naravno, niko ne želi mamurluk.

Da bi proizveo svoj veštački alkohol i prodao svoju formulu destilerijama, Nat je pre tri godine osnovao startap kompaniju Alkarel. Tada rekao da će sve potrebne testove završiti za pet godina.

Vesti

Nova nada za osobe koje su izgubile sposobnost govora

Osobe koje su izgubile mogućnost govora usled moždanog udara ili nekog drugog medicinskog stanja možda će uskoro moći da vrate tu sposobnost zahvaljujući tehnologiji koja koristi moždanu aktivnost za proizvodnju sintetizovanog govora, saopštili su istraživači.

Vesti četvrtak 25.04. 09:32 Komentara: 0

Spas za urođenu bolest pomoću HIV virusa

Teška kombinovana imunodeficijencija poznata je kao bolest "bubble boy". Reč je o deci rođenoj sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta. Pomoću HIV virusa razvijena je terapija pomoću koje imaju funkcionalne imune sisteme.

Bolesti četvrtak 18.04. 16:21 Komentara: 4
strana 1 od 29 idi na stranu