Stalno ste umorni? Ne možete da se naspavate? Proverite da li bolujete od ove bolesti VIDEO

Nikako da se naspavate, stalno ste umorni, nemate koncentraciju, proverite da li možda bolujete od slip apnee, bolesti od koje boluje čak 70 odsto hrkača.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

16:30

Stalno ste umorni? Ne možete da se naspavate? Proverite da li bolujete od ove bolesti VIDEO
Foto: Depositphoto

Umesto da se odmore tokom sna, dolazi do zatvaranja u gornjim disajnim putevima i čovek prestane da diše. Te epizode nedisanja mogu trajati više sekundi. Nema protoka vazduha. Čovek ima disajne pokrete, on pokušava da diše, ali jedini način da prevaziđe ovo stanje je da se probudi, objasnila je pulmolog dr Tanja Radosavljević u emisiji TV Prve „Na prvom mestu“.

Težina slip apnee se broji brojem prekida disanja koji dovode do pada kiseonika. Do pet prekida na sat je normalno, od pet do 15 je laka apnea, od 15 do 30 srednje teška, a preko 30 teška. Pacijenti toliko puta prestanu da dišu u snu, kazala je dr Radosavljević i dodala da se ova bolest otkriva uz pomoć aparata sličnog holteru sa kojim pacijent spava.

Prema njenim rečima, ako neko ima prekide disanja samo kada spava na leđima, primenjuje se položajna terapija – pacijent ušije tenisku lopticu koja ga u toku sna tera da leži na boku. Teški oblici slip apnee zahtevaju upotrebu aparata koji diše umesto pacijenta.

Zbog ove bolesti vremenom nastaju brojne komplikacije – prvo na krvnim sudovima, zatim utiče na visok pritisak, šećer, glaukom, erektilnu disfunkciju… Ljudi nemaju san, jako su pospani, mogu biti opasni u vožnji, odjedanput padnu u san. Pretpostavlja se da je slip apnea uzrok 30 odsto saobraćajnih nesreća kod kojih je vozač zaspao u toku vožnje.

Dr Novak Vukoje, ORL specijalista, je ukazao da više od 50 odsto hrkača ne mogu da dišu preko nosa kvalitetno. Uzrok tome može biti alergija, kriva nosna pregrada, polipi, uvećane nosne školjke. Kada se to reši, dobije se 20 odsto više u kvalitetu života, rekao je on.

Dr Vukoje je kazao da više hrču muškarci, ali da im se po hrkanju približe i žene kada su u klimaksu. On je dodao da ima pacijenata koji su modri ispod rebara jer ih žena udarcima lakta budi kako bi prestali da hrču, a žene se žale da ih boli lakat. Našalio se rekavši da je to balkanska terapija hrkanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: