Grickanje noktiju - odraz mazohizma? VIDEO

Grickanje noktiju predstavlja neprijatnu naviku kod dece, a prema nekim podacima kod čak 60 odsto osoba u detinjstvu je odraz mazohizma zbog emocionalnog problema i nemogućnosti da se odagnaju impulsu da sami sebi naškode, rekla je pedijatar Biljana Lučić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Koldunova_Anna / Depositphotos
Foto: Koldunova_Anna / Depositphotos

Ponekad je grickanje noktiju oponašanje odraslih i navika koja će proći sama od sebe za određeno vreme. Međutim, ako je dete veće, teže se rešava i utiče na zdravlje – javljaju se krti nokti, zapinju zanoktice, crvenilo oko noktiju, infekcije…

Lučićeva je u emisiji "Na prvom mestu" TV Prve istakla da je potrebno posmatrati dete i videti kada to radi, pružiti mu podršku i nikako ga ne treba kritikovati. Ukoliko problem traje nekoliko meseci, treba se obratiti psihologu.

Ukoliko deca grickaju nokatnu ploču, dolazi do trajnog oštećenja. Ako odvedete dete na manikir, to može da pomogne. Naša iskustva pokazuju da to stimuliše devojčice da prestanu da grickaju nokte,a imali smo i jednog dečaka kome smo izlili nokatnu ploču i kome je to pomoglo da više ne gricka nokte, rekla je kozmetičarka Rajka Sekulić.

Ona je istakla da je kod beba i male dece jako važno pravilno seći nokte da ne dođe do urastanja, određenih inficiranja i bakterioloških procesa. Kod beba se nokti seku zaobljenim makazicama, seku se ravno, samo malo zaobljeno kod ivica. Već sa dve, dve i po godine deci se mogu seći nokti grickalicama i turpijati, jer korišćenje makazica može da dovede do pucanja nokatne ploče, dodala je ona.

Ukoliko dođe do oštećenja zanoktica, uvek preporučujem maslinovo ulje. Malo se ugreje i stavi na zanoktice. Puknute zanoktice nikako ne treba tretirati alkoholom, već staviti hidrogen ili octenisept i flogocid. To se pokazalo kao dobro rešenje, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu