"Pacijent" zero: Prvi izlečeni od alkoholizma?

Naučnici sa instituta Skrips riserč (Scripps Research) tvrde da su uspeli da izleče pacove zavisne od alkohola tako što su laserima ciljali određene neurone u njihovim mozgovima, piše "Science Alert".

Izvor: Science Alert, Index.hr
Podeli
Foto: HandmadePicture/depositphotos.com
Foto: HandmadePicture/depositphotos.com

"Ono što je toliko uzbudljivo je da smo uspeli da kontrolišemo želju za konzumacijom alkohola kod teško zavisnih ispitanika jednostavnim pritiskom na prekidač", rekao je neurobiolog Olivijer Džordž sa Skripsa.

"Uspeli smo dramatično da smanjimo konzumaciju alkohola i fizičke simptome odvikavanja tako što smo ugradili optička vlakna duboko u mozak i laserom ciljali specifične neurone", dodao je.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom časopisu "Nature Communications".

Međutim, iako su naučnici optimistični u vezi sa istraživanjem, mogla bi da prođe decenija dok procedura ne bude spremna za testiranje na ljudima.

"Tokom ovog postupka koristili smo najsavremeniju eksperimentalnu tehnologiju koja postoji na tržištu i čije korišćenje nije odobreno na ljudima, tako da može proći i 30 godina pre nego što vidimo alkoholičare s implantatima u mozgu koji im pomažu da ne posegnu za bocom", rekao je Olivijer Džordž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu