Većina sveta je intolerantna na ovaj sastojak, ali našem podneblju on ne smeta

Naši preci su ga pili, možemo i mi. Nama ne smeta, iako je, prema nekim podacima60 odsto ljudi na svetu intolerantno na laktozu u kravljem mleku, kaže nutricionista Branka Mirković.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2019.

17:00

Većina sveta je intolerantna na ovaj sastojak, ali našem podneblju on ne smeta
Ilustracija / Foto: Depositphoto/bit245

Mleko ne treba izbaciti iz ishrane, osim ako postoji problem sa intolerancijom, nadimanjem ili varenjem. Međutim, ne treba ga sipati u kafu, već uveče popiti šolju toplog mleka sa dva keksa, što ima samo 200 kalorija. Takođe se može popiti i čokoladno mleko, pojesti puding, griz i sutlijaš, samo je bitno biti umeren, navela je Branka Mirković u emisiji TV Prve, "Na prvom mestu".

Jedina razlika između mleka, kiselog mleka i jogurta je što se mleko fermentiše u našem organizmu, a kiselo mleko i jogurt se već fermentisani unose, kaže ona i dodaje da se jogurt malo teže vari od kiselog mleka i običnog mleka.

Kad je reč o grčkom jogurtu, Mirkovićeva je rekla da on ima mnogo masnoće, koliko i naš mladi sir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: