Novim zakonom do boljitka za pacijente? VIDEO

Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti ušao je u skupštinsku proceduru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: IgorVetushko / Depositphotos
Foto: IgorVetushko / Depositphotos

Koliko je realno da se u zdravstvene centre spoje domovi zdravlja i opšte bolnice, šta to donosi pacijentima, kako će ubuduće biti regulisan dopunski rad lekara i hoće li se novim propisima suzbiti korupcija u zdravstvu, pitanja su na koja su odgovorili stručnjaci.

Predstavnica Srpskog lekarskog društva Nevenka Dimitrijević kaže da je analizirala predlog zakona i da ima mnogo primedbi.

"Trebalo bi bolje objasniti nivoe zdravstvene zaštite", pojasnila je ona i navela da pacijenti troše mnogo novca u privatnom sektoru.

"Protiv toga sam da lekari rade dopunski jer mislim da je posao težak i odgovoran. Nama je rak-rana kako da zbrinemo pacijente koji nisu sposobni da brinu o sebi a ni da odu kod privatnog lekara. O tome nema ni reči u zakonu", rekla je Dimitrijevićeva.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić kaže da su već podneli amandmane na predloženi zakon i da između ostalog traže da se uskladi sa zakonom o zaposlenima u javnim službama u delu o prekovremenom radu.

"Već smo imali ovakve propise pa su ukinuti. Razlog je verovarno nedovoljna kontrola", dodao je Savić.

U Ministarstvu zdravlja TV Prvoj je rečeno da se neće oglašavati dok o predlogu ne počne rasprava u Skupštini Srbije, jer je podnet veliki broj amandmana.

Na pitanje treba li spojiti domove zdravlja i bolnice, na portalu B92, 56 odsto je bilo pozitivnih odgovora, a 44 odsto negativnih.

Razgovor na tu temu u emisiji Jutro možete pogledati u prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu