U Srbiji uskoro policijski čas za maloletnike? VIDEO

Ako je Island za deset godina uspeo da smanji broj maloletnika koji koriste drogu i alkohol sa 44 posto na 5 procenata, može i Srbija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Wassiliy / Depositphotos
Foto: Wassiliy / Depositphotos

Tako, bar, smatraju u Pokretu obnove Kraljevine Srbije, čiju je inicijativu za uvođenje zakona o zaštiti dece potpisima podržalo više od 55.000 građana. Njihov predlog je da se tinejdžerima mlađim od 16 godina uskrate noćni izlasci bez prisustva roditelja, odnosno da u kasne sate van kuće mogu samo sa odobrenjem uz overu javnog beležnika.

Možemo li na ovakav način zaštititi decu od negativnog uticaja ulice, da li time ugrožavamo njihova prava i koliko su mladi podložni porocima tokom noćnog provoda, samo su neka od brojnih pitanja.

Predsednik Pokreta obnove Kraljivine Srbije Žika Gojković pojašnjava da je predlog da deca mlađa od 16 godina ne smeju biti na ulici posle 22 časa bez roditelja tokom zime odnosno od oktobra do aprila, a posle ponoći tokom leta.

"Za izuzetne slučajeve, roditelj bi preko javnog beležnika davao dozvolu detetu da bude na ulici u to vreme", navodi on.

Gojković kaže da je reč o inicijativi koja bi u velikim gradovima dala rezultat, jer se ekscesi u kojima učestvuju maloletnici uglavnom dešavaju posle ponoći.

Island je sličnim merama decu okrenuo sportu i to je prvi i najvažniji rezultat, dodao je on.

Socijalni psiholog Vesna Tomić smatra da je ključno da se deci ponudi alternativa i da se sistem uključi u rešavanje problema, zdravstvene i obrazovne institucije.

Predsednica Udruženja roditelja "Matica" Biljana Grbović kaže da podržava svaku ideju da se nešto lepo uradi za decu, ali da misli da je centralna tema uspostavljanje autoriteta deci, a ova inicijativa " nekako početa sa kraja problema".

Na pitanje "Treba li maloletnicima zakonom zabraniti noćne izlaske" na portalu B92, najveći broj glasača odgovorio je potvrdno.

Više o svemu pogledajte u prilogu emisije "Jutro" TV Prva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu